Bagger-kreditorer går efter en milliard

Danmarkshistoriens største erstatningssag bliver nu til virkelighed. De forsmåede IT-Factory-kreditorer, der blev snydt af Baggers fupnummer, er klar med stævningen mod bestyrelse og revision. KPMG bliver sagsøgt for 1 mia.

Foto: Nils Meilvang. Stein Bagger har fået sin fængselstraf for IT-Factory-sagen, men nu kan han se frem til at blive stævnet sammen med bestyrelsen og revisionsfirmaet KPMG, som håber, at kunne indrive erstatning.
Læs mere
Fold sammen
Stein Baggers iskolde og opsigtsvækkende fupnummer bliver nu fulgt af Danmarkshistoriens største erstatningssag. Kurator Boris Frederiksen er blevet færdig med en kæmpe stævning mod bestyrelsen og revisionen i det krakkede IT-firma. Forsinkelser har skabt usikkerhed om den længe ventede erstatningssag, men nu skulle den være god nok. Terningerne er således kastet for et milliondyrt efterspil oven på IT Factory-skandalen.

»Stævningerne er lige på trapperne. Der er enighed blandt kreditorerne om, at konkursboet repræsenteret ved Boris Frederiksen kører sagen. Stævningen har været sendt rundt til de største kreditorer, og alle har nikket og sagt ja,« siger advokat Jan Bech fra advokatfirmaet Lett, der repræsenter en række mellemstore leasingselskaber med et tocifret millionbeløb i klemme i konkursen.

»Vi venter, at stævningerne bliver indgivet lige efter sommerferien. Det vil sige i starten af august,« tilføjer Jan Bech.

Stein Baggers leasingkarussel i IT Factory drænede banker og leasingselskaber for op mod en milliard kroner. Fra start rettede kreditorerne søgelyset mod it-firmaets revisor KPMG. Hvordan kunne revisionsgiganten undgå at opdage at it-firmaet byggede på ren varm luft, lød det oplagte spørgsmål fra kreditorerne.

Siden konkursen i december har det været diskuteret frem og tilbage præcis, hvor mange penge kreditorerne kunne kræve ind hos revisionsgiganten. Det er nu blevet afklaret, og derfor går kreditorerne efter den helt store gevinst i den 150 sider lange stævning.

»Det er jo nogle meget store beløb, som vi taler om. Vi forsøger at få hele underbalancen dækket. Det vil sige op mod en milliard kroner. I den forbindelse spiller det også ind, at vi er blevet klar over, at KPMG har fuld forsikringsdækning,« siger Jan Bech.

KPMG har nemlig en forsikring som skal dække en eventuel erstatning. Ifølge Berlingskes oplysninger er KPMG også selvsikret gennem et såkaldt captive. Det vil sige koncernens eget interne forsikringsselskab, der dog formentlig også er forsikret hos et såkaldt genforsikringsselskab. Regningen kan således havne mange led væk fra KPMG i Danmark, og der er derfor store interesser på spil i sagen.

Faglige fejl
Meget taler således for, at parterne på et tidspunkt vil forsøge et forlig. I den forbindelse spiller KPMGs image som en af Danmarks største revisionshuse også en afgørende rolle. Seniorpartner Jesper Kofoed har selv indrømmet, at sagen giver dybe ridser i lakken. Derfor er det oplagt, at revisionsgiganten vil betale sig fra at ordne sagen bag lukkede døre uden for offentlighedens og pressens søgelys.

I den officielle redegørelse om konkursen fra Boris Frederiksen tales der om »at der må antages at foreligge faglige fejl i forbindelse med revisionen af og påtegningen på årsrapporterne for 2005, 2006 og 2007.«

Sagen mod revisionsgiganten kommer sandsynligvis til at omfatte to hovedpunkter. Dels hvorvidt den regnskabsmæssige behandling af leasingforpligtelserne var korrekt i regnskaberne, og dels hvorvidt KPMGs revision burde have afsløret, at transaktionerne var fiktive.

KPMG mener, at man blot er et offer som alle andre for Baggers fupnummer. Kreditorerne på den anden side mener, at revisionsgiganten burde have opdaget fupnummeret.

»Vi føler os meget sikre på, at vi har en god sag. Sagen er ret banal og kunne for så vidt blive hurtigt overstået. Det handler jo om, hvorvidt KPMG har gjort deres arbejde ordentligt. Det mener vi ikke, og derfor stævner vi dem,« påpeger Jan Bech.

Selvom kreditorerne forsøger at få dækket langt størstedelen af tabene gennem KPMG, så bliver bestyrelsen bestående af Asger Jensby og Henning Børgesen også slæbt i retten. Boris Frederiksen har tidligere talt om »væsentlige svigt og manglende tilsyn fra bestyrelsens side«, og derfor vil de to nu blive stævnet. Også Stein Bagger kan forvente en stævning fra kreditorerne.

I den forbindelse spiller det selvfølgelig en rolle, at både Bagger og Jensby mere eller mindre er blanket af, mens Børgesen heller ikke råder over nogen større formue. Alligevel vil de alle tre modtage stævninger på et tocifret millionbeløb fra konkursboet.

»Stævningerne mod dem bliver sandsynligvis beløbsbegrænset. Måske 20 millioner kroner eller sådan noget,« siger Jan Bech.

Hverken KPMG eller Henning Børgesen ønsker at kommentere sagen, mens det ikke har været muligt at få fat i Asger Jensby.