Bagerkæde massehyrer pensionister

Det grå guld. Pensionister har den nødvendige stabilitet og erfaring nok til at træffe hurtige beslutninger, mener virksomhedsejer.

Den Holstebro-baserede bagerkæde Ebager.dk har ansat 25 pensionister som chauffører. Virksomheden bringer morgenbrød til døren til knapt så morgenfriske bagerkunder.

- Du kan jo se det som en praktisk udlægning af statsministerens åbningstale, siger indehaver af og idémand bag Ebager Lars Friedrich. Han slår dog fast, at der også er god forretningslogik i at ansætte det grå guld.

- Jobbet har for få timer til at tiltrække folk i den erhvervsaktive alder, og studerende har ikke tid om morgenen. Men pensionister sover sjældent længe, og så indeholder jobbet jo også et socialt element, som mange måske savner efter at have forladt arbejdsmarkedet, siger Lars Friedrich.

Ebager.dk bringer morgenbrød ud til virksomheder samt til pivate, der ikke gider at stå i kø søndag morgen, og det kræver dygtige chaffører. Efter et år i branchen er Lars Friedrich kommet til den konklusion, at pensionister klarer opgaven bedst.

- De er jo vores ansigt udadtil. Det kræver stabilitet. Det er vigtigt, at vores chaffører er i stand til at træffe beslutninger, hvis der er fejlleverancer eller andre problemer. Det kræver noget erfaring, og det har vores chaffører fra et langt arbejdsliv, siger Lars Friedrich.

Passende arbejdstidEn af de pensionister, der laver en ekstra indtægt på at bringe morgenbrød ud tre timer hver formiddag er 61-årige Tommy Riknie. Han er pensioneret tjenestemand efter et langt liv som fuldmægtig i Københavns Kommune.

- Min kone arbejder stadig, så der sker ikke så meget om morgenen. Derfor synes jeg, at det er rart at køre ud med brød til kunder, der bliver glade for at få det, siger han. Chaufførene fra Ebager arbejder godt tre timer hver dag, og det passer perfekt til en mand, der nok har aftjent sin pligt, men som stadig har energi tilbage.

- Så længe lysten og helbreddet er til det, så bliver jeg ved. Men jeg har heller ikke tænkt mig at udvide det. Det passer mig fint med tre timer om dagen. Jeg har jo også hus og have, siger Tommy Riknie. Han slår fast, at det er for tidligt at stoppe på arbejdsmarkedet i en alder af 60 år. Men et fuldtidsjob bliver det ikke til.

- Tre timer passer mig perfekt. og det er et dejligt arbejde, hvor jeg møder mange mennesker, siger Tommy Riknie.

Ebager havde sin første levering i september sidste år, og konceptet dækker nu de fire største byer samt lidt over halvdelen af hele landet. - Vi har 18 bagere tilmeldt, men hvis det deles op efter postnumre, har vores 25 chauffører mulighed for at levere brød til virksomheder og private i cirka 55 procent af landet, siger Lars Fridrich.Ifølge ham kommer Ebagers første årsregnskab til at vise et lille overskud på omkring 100.000.

- Det er jo mange opstartsomkostninger, men det går fremad, og vi har i hvert fald ikke underskud. I løbet af nogle år bliver Ebager.dk en god forretning, siger Lars Friedrich.