Back to business

Opdateringer af ugen der gik i erhvervslivet: Fra 05.12.05 til 09.12.05

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Return to sender

TDC-salg. 97 mia. kr. Så meget er prisen nu for TDC. Prissætningen kommer fra fem interesserede kapitalfonde, efter at rygter de sidste måneder har talt TDC-aktien op i kurs 382. Men noget tyder på, at bestyrelsesformand Thorleif Krarup har spillet højt spil om danmarkshistoriens største virksomhedssalg. Krarup skal i måneder have undgået at svare på anbefalede breve fra de kommende ejere. Nu har Krarup angiveligt opnået at miste en prestigefyldt toppost. Foto: Jan Jørgensen

Et griset kartel

Øf. Konkurrencerådet vil, i anonymiseret form, offentliggøre, hvad de betegner som en »mestergris«-ordning. To »sortbøger«, som angiveligt viser, hvordan VVS-firmaer i 1990erne fordelte opgaverne imellem sig ved at dem, der senest havde vundet en licitation, holdt sig tilbage og bød højt, så andre kunne få de næste opgaver. I alt indgår der 700 licitationer med en samlet budsum på 1,8 milliarder kroner i sortbøgerne. Den slags var også ulovligt i 1990erne, så selvom om sagerne er forældede som straffesager, kan bygherrerne stadig anlægge erstatningssager. Materialet bliver dog foreløbigt ikke offentliggjort, for VVS-brancheorganisationen og to virksomheder står fast på, at de ikke har gjort noget forkert og har anket beslutningen. Bravida har dog valgt at frafalde anken.

Iskoldt show om TV 2

Spielverderber. Flere måneder før den nye medieaftale skal forhandles, synes Socialdemokraterne godt i gang med at udelukke sig selv fra indflydelse ved næste medieforlig. I Socialdemokraternes forslag til en ny medieaftale for 2007-2010, erklærer partiet sig på den ene side villig til at acceptere, at et politisk flertal vil sælge TV 2, men afviser samtidig, at det skal gælde i al fremtid. Det får Venstres Jens Rohde til at stå af. Han er »isnende kold« og gider ikke diskutere TV 2 med sosserne mere. Mogens Jensen (S) mener til gengæld, at Jens Rohde har været for meget fra Christiansborg for at lave Showtime til, at han kender spillereglerne. Mogens Jensen bør dog her lige erindre, at Jens Rohde faktisk vandt Showtime, og at kulturminister Brian Mikkelsen kun vil have S med i et medieforlig, hvis de accepterer, at TV 2 bliver privatiseret. Mon Rohde ikke også kan gå syngende fra det her forlig?

Jysk kræmmermarked

Elål. Konkurrencerådet var ude og skyde med skabt efter energiselskabet Elsam i denne uge. De har manipuleret med elmarkedet og kostet kunderne 187 millioner kroner, siger Rådet og indfører prisloft. Konklusionen kommer på baggrund af, at Styrelsen har undersøgt prisudviklingen i halvandet år, og i den periode har Elsam angiveligt holdt monopolfest i det jyske i ikke mindre end 900 timer. Hvilket har kostet kunderne 187 millioner kroner. Det skal kunne lade sig gøre, fordi kablerne til Tyskland og Norge kun har begrænset kapacitet, hvilket har givet Elsam et såkaldt »restmonopol« på levering af engros-el i Vestdanmark. Styrelsen mener, at Elsam har kunnet forudsige dette. Det kunne regeringen vel også, så da de byggede Storebæltsbroen kunne de jo ved samme lejlighed have lagt et par kabler ned og forbundet Øst- og Vestdanmark i stedet for at vente til 2012.

B&O ovre arrogancen

Selverkendelse. Selvom man både er yderst trendy og fremme i skoene, er det ikke altid en fordel, hvis det fører til selvtilfredshed. Heller ikke, hvis man er Bang og Olufsen. B&O-chef Torben Ballegaard krøb i denne uge til korset og erkendte, at det danske radio/TV-ikon havde været for arrogant. En arrogance, der intil Ballegaard satte sig i stolen førte til flere år med tab. Men hvor B&O før havde den holdning, at verden måtte vente, til virksomheden var færdig med nye produkter, så har Ballegaard ændret taktik. Han har solgt fabrikker fra, skiftet fra billedrør til fladskærme, genskabt tilliden til virksomheden, skabt bundlinje - og kostet over 1.000 ansatte jobbet. Så efter snart fem år er B&O begyndt at tjene penge - stille og roligt, og en stabil strøm af nye produkter skal sikre væksten i fremtiden. B&O forventer ikke, at de nogensinde kommer forrest, men vil stadig satse på de kunder, som sparer sammen og ser produkterne som en stor investering.

Mr.Bonus

Kliing. Laurids Jessen, der for ti år siden skabte det børsnoterede investeringsselskab VT Holding og dermed blev personificeringen af VT Holding, trækker sig overraskende som adm. direktør inden jul. Med sig får han i fratrædelsesgodtgørelse én mio. kr. til hver af de 24 første kalenderdage. Dem kan han juleafte hælde op i julesokken sammen en bonus på 25 mio. kr., som han netop har fået udbetalt i bonus i forbindelse med VT Holdings salg af SDC DanDisc og Gram Commercial. For at han ikke skal kede sig i det nye år, får han formandsposten for det nye børsnoterede selskab, Skako. Siden 2000 har mr. VT Holding samlet fået udbetalt 79 millioner kr. i bonus, og der står stadig 1,6 millioner kr. på bonuskontoen. De fleste aktionærer kan i dag skrive under på, at han har været pengene værd, for de sidste seks år har han solgt 11 virksomheder fra, og han har i samme periode udbetalt 1,4 mia. kr. til aktionærerne i form af aktieudbytter og tilbagekøbsprogrammer.

FastelavnsEngel

Smæk. Det blev ikke aktiefest, men fastelavnsfest, der ventede Vestas' Ditlev Engel i denne uge. Han mener selv, at pressen gør ham til dagens fastelavnstønde efter den højst overraskende udmelding i torsdags om, at han først blev klar over problemernes omfang i Vestas omkring 12 timer før offentliggørelsen af tredje kvartalsregnskabet. Oplysninger, som har kostet aktionærerne spandevis af penge. Engel skyder i skjulte vendinger på den tidligere ledelse og deres skyld i problemerne. Den mangeårige formand Bent Erik Carlsen vælger at skyde efter analytikerne for at have været for optimistiske, mens han samtidigt ikke mere afviser spørgsmålet om kapitaludvidelse, men i stedet slår fast, at man ikke skal kommentere længere ud i fremtiden, end man bør gøre. Det kan formanden har ret i, men måske skulle Vestas' bestyrelse begynde at se længere ud i fremtiden, end de har følt, de burde gøre. For den kedelige udvikling kan meget vel komme bag på hr. Engel, men den burde ikke komme bag på bestyrelsen.

Velstanden vokser og vokser

Sådan! »Det går ufatteligt godt«, som tidligere statsminister Poul Schlüter sagde. Lige nu er ledigheden den laveste i 30 år, plusset på betalingsbalancen tæt på det højeste nogensinde, og overskuddet på de offentlige finanser gigantisk. Dertil kommer, at lønnen kun stiger svagt, at renten er lav, kronekursen bomstærk og inflationen under kontrol - samtidig med at også erhvervslivets investeringer i nye maskiner vokser. Det giver alt sammen stor fremgang i både det private forbrug og eksporten. Resultatet giver lige nu en vækst, der ikke er set større i ti år. For velstanden i Danmark vokser med en helt enestående fart, der er større end i både det dynamiske USA og det olierige Norge. Hele 4,8 procent er den danske samfundslagkage - svulmet op med, når tredje kvartal i år måles i forhold til samme periode ét år før. Så må vi bare håbe, at der ikke er fejet noget ind under gulvtæppet.

Den oplagte forklaring

Derfor. Danske erhvervsvirksomheder er generelt kedelige i deres alenlange forklaringer, når det gælder karteldannelse, korruption og andet bedrag. Derfor er Spæncoms tidl. økonomidirektør et frisk pust. Direktøren, som er varetægtsfængslet frem til den 14. december, for at have erkendt svindel for 1,3 mio. kr., men muligvis har svindlet for meget meget mere, har en meget enkel forklaring: »Det var for nemt.«