Back to Business

Davos, here we come

Cremen af verdens økonomiske og politiske beslutningstagere har i ugens løb været samlet i det eksklusive schweiziske skisportssted Davos for at diskutere de globale udfordringer. Verdensøkonomien stod højt på dagsordenen, og der var bred enighed om, at opsvinget kommer - men hvor længe vil det vare? De største trusler er ifølge eksperterne den svage dollar og de gigantiske underskud på det amerikanske budget og betalingsbalancen.

PR-fusioner på vej

Der bliver færre, men større selskaber i kommunikationsbranchen i de kommende år. Sådan lyder vurderingen fra en række af branchens egne topfolk. Forklaringen er, at kommunikationsrådgivning og udvikling af PR-strategier er blevet så krævende, at selv de nuværende mellemstore bureauer fremover vil være for små til at kunne tilbyde den nødvendige ekspertise.

Boligpriser topper

De danskere, der købte egen bolig i 1995 skød papegøjen: Gennemsnitsprisen på en 150 kvm stor villa i HT-området er på de ni år mere end fordoblet fra 1,1 mio. kr. til 2,3 mio. kr. Det viser de seneste tal fra Realkreditrådet, og boligeksperterne peger på flere årsager: Renten er faldet til rekordlavt niveau, levefoden er steget, og sidst men ikke mindst, er der kommet nye låneformer med meget lave startydelser. Både flexlån og senest de afdragsfrie lån har hjulpet godt med til prisstigningerne. I Berlingske Business i mandags løftede såvel bankfolk som realkreditbosser en advarende finger mod udbredelsen af de nye lånetyper.

MAN B&W holder fast

Masser af danske virksomheder flytter i disse år deres produktion til lavtlønslande i Østeuropa og Asien, men der findes undtagelser: Industrivirksomheden MAN B&W Diesel, som holder til i Sydhavnen, fastholder, at Danmark er det bedste land at udvikle og producere i. De enorme dieselmotorer til verdenshavenes containerskibe, der produceres her, vil også i fremtiden blive udskibet herfra. Det lovede koncerndirektør Peter Sunn Pedersen i et interview med Berlingske Business.

Ingen biotek-dollar

En række danske biotekselskaber har svære lommesmerter og er på konstant jagt efter risikovillig kapital. Men noget tyder på, at de søger de forkerte steder. Bioteknetværket Medicon Valley Academy har undersøgt selskabernes finansieringskilder, og kun fem af de over 100 danske biotekselskaber har amerikansk kapital i ryggen.

Spam koster dyrt

Det koster dyrt at overtræde markedsføringsloven. Det måtte mobilbutikken Aircom Erhverv ApS i Ringsted sande, efter at Sø- og Handelsretten i onsdags idømte firmaet en bøde på 400.000 kr. for at have tæppebombet flere tusinde mindre virksomheder pr. telefax med reklamer for sine produkter. Firmaet overhørte en henstilling fra Forbrugerombudsmanden og stoppede først bombardementet, da der kom en politianmeldelse.

Ryanair i kødet på SAS

Det irske lavprisflyselskab Ryanair er klar til at intensivere kampen om de skandinaviske flykunder. I et interview med Berlingske Tidende i torsdags fortalte flyselskabets topchef, Michael O'Leary, at Ryanair i øjeblikket forhandler med flere danske lufthavne om at påbegynde flyvning. »Vi kan vinde enhver priskrig, og i en direkte konfrontation har SAS ikke en chance med deres Snowflake,« lyder det selvsikkert fra O'Leary.

Familiefirmaet overlever

Nedsmeltningen i den italienske fødevarekoncern Parmalat har for alvor sat fokus på fordele og ulemper ved de familieejede virksomheder. Berlingske Business gennemgik i mandags de ti største familieejede virksomheder i verden med amerikanske Wal-Mart i spidsen, og konklusionen var klar: Ja, denne type virksomheder rammes også af kriser, men de er fuldt ud lige så velledede som for eksempel børsnoterede selskaber.

Bankbiz flopper

Det er langt fra alle de fælles initiativer, som banker og sparekasser har sat i søen, der er sødygtige. Dankortet og BetalingsService har i mange år været en suces, men bankernes forsøg på at få virksomhederne til at anvende elektroniske fakturaer er kuldsejlet. Antallet af registrerede brugere efter ti måneder er kun på godt 220, og mange af dem er slet ikke kommet i gang. Et andet fælles bankprojekt, Danmønt, lever en hensygnende tilværelse, og CoinClick, der skal bruges til små betalinger på nettet, er stort set ukendt.

I banken efter 3...

De ansatte i finanssektoren kommer til at løbe stærkere i år. Arbejdsgiverne forventer ifølge en ny undersøgelse, at de i løbet af året skærer 1.200 job væk. Dermed lander den beskæftigelsen i sektoren på godt 62.600. Det er især de ansatte i bank- og realkreditselskaberne, der må holde for, idet 1.050 af de truede job findes her. Resten er i forsikringsbranchen.

Hvad skal barnet hedde?

Regeringens planer om over otte år at opbygge en ny teknologifond på 16 mia. kr. med penge fra Nordsøolie-skatterne har fået en hård medfart. De radikale og Dansk Folkeparti, der begge er med i forliget om olieudvindingen i Nordsøen, er knotne over ikke at være blevet taget med på råd. Men det har regeringen råd for: Man kan bare kalde den noget andet og i stedet skaffe finansieringen fra et kommende frasalg af statsejede virksomheder, lyder det nu fra Thor Pedersen.

To DSV-kasketter

Adm. direktør i den børsnoterede vognmandskoncern DSV, Leif Tullberg, skal fremover være topchef i både DSV og DSV Miljø, som vognmandskoncernen i torsdags solgte til den tyske private equity fond Triton for 1,1 mia. kr. De nye ejere betingede sig nemlig, at Tullberg, som med stor succes har drevet DSV frem til en af aktiemarkedets darlings, fortsætter som adm. direktør. Det står endnu ikke helt klart, hvordan Tullberg vil dele tiden mellem selskaberne.

Lønnedgang i SAS

200 telefonsælgere i SAS fik i torsdags følgeskab af 200 HK-ansatte i SAS' salgscentre, da alle medarbejdere gav grønt lys til en lønnedgang på ti pct. Til gengæld får alle en bonusordning, som vil kunne redde noget af lønnedgangen hjem, hvis produktiviteten i afdelingen stiger.

Berlingske i front

Det Danske Radiobureau, der dækker over det en måned gamle samarbejde mellem Det Berlingske Officin, Nordjyske Medier og Talpa Radio, sidder allerede solidt på førstepladsen i kampen om at blive Danmarks førende salgshus for nationale radioreklamer. Det viser en dugfrisk Gallup-undersøgelse.

Aktiemarkedet undrer sig over Carlsberg-køb af tysk bryggeri

Når en børsnoteret virksomhed vokser sig større gennem opkøb, falder belønningen normalt i form af en pæn kursstigning. Det var også Carlsbergs forventning, da bryggerigiganten i tirsdags overtog det største nordtyske bryggeri, Holsten Brauerei, for næsten otte mia. kr. Men aktieanalytikerne vendte tommelfingrene nedad, og det samme gjorde investorerne. Aktien faldt umiddelbart 4,1 pct. Stemningen er ikke blevet bedre, efter at det tyske finanstilsyn er begyndt at undersøge, om Holsten med en pressemeddelelse i december har forsøgt at manipulere aktiekursen ned for at trykke Carlsbergs købspris. Her skåler Carlsbergs Nils Smedegaard Andersen (tv.) med Holstens adm. direktør Andreas Rost.