BACK TO BUSINESS

Fra 13.decembertil 17. december

Sladder for millioner

Aller-koncernen. En succes på trods. Selv om danskerne som oftest lægger afstand til de kulørte ugeblade, bl.a. Billed-Bladet, Se & Hør og Kig Ind så vælter pengene ind til den efterhånden vidtfavnende Aller-familie. Nogen må således købe bladene, som mange elsker at hade. Aller Press scorer imponerende 176 mio. kr. på en omsætning på lige godt en mia. kr. Det er intet mindre end fremragende - i hvert fald set med Aller-familiens øjne.

Minibørs ...

Kravlegård. Tre år uden en eneste rigtig ny virksomhed på Fondsbørsen. For de mange mellemstore virksomheder med børspotentiale er det for dyrt og for besværligt at banke på døren til huset, hvor man handler med aktier. Derfor forsøger Fondsbørsen nu at gøre sig selv mere spiselig. Alle gode kræfter fra erhvervs- og økonominister Bendt Bendtsen til Dansk Industris førstemand Johan Schrøder bakker varmt op om ideen. Mere tvivlsomt er det dog, om investorerne er lige så ivrige, når investorpungen skal op af lommen. Et lignende forsøg i 1980erne, Børs III, blev en fiasko.

... og Maxibørs

Kanaltvist. Der er fortsat masser af tweed, stok og bowlerhat i finansmiljøet i London. Og fortsat også masser af stolthed. Derfor var der endnu et høfligt »stiff-upperlip« nej tak, da Frankfurt-børsen Deutsche Börse forsøgte sig med en tilnærmelse til London. Måske er der bare prisen til forskel, før briterne lader masken falde.

To slagne energibrødre

Energimangel. Det er med at holde tungen lige i munden, hvis man ønsker at følge med i, hvad der egentlig sker i det store drama mellem energiselskaberne Elsam og DONG. Nu troede finansminister Thor Pedersen ellers lige, at han efter svære natlige forhandlinger havde fået fusionen mellem Elsam og DONG sat på skinner. Kun for et par dage senere at konstatere, at en række Elsam-aktionærer hellere ville sælge til Vattenfall. Svenskerne vil nemlig her-og-nu ryste op med kolde kontanter. I lang tid har det set ud til, at Elsam-direktør Peter Høstgaard Jensen ville blive den store vinder. Nu synes han at have mistet opbakningen i sit bagland og kan ende med at miste det hele.

Velfærd? ... ikke i aften, skat

Kortsigtet. Velfærd har vi i Danmark. Men vil vi også have den samme rigdom om 10, 20, 30 og 40 år, hvis eller når forsørgerbyrden lægger yderligere pres på statsfinanserne? Nej, mener både vismændene og Velfærdskommissionen. I hvert fald ikke hvis Danmark ikke gennemfører store reformer. Skal der ske noget, kræver det politiske initiativer og frem for alt politisk mod. Ud over at nedsætte en masse udvalg og fremkomme med pæne ord, er der ikke sket noget. Velfærdskommissionens formand, professor Torben M. Andersen, lægger ikke skjul på sine frustrationer.

>b>Glade rentejul

De små nøk. Renten fik endnu et nøk. Opad. I USA. Manden med de store hornbriller, den amerikanske centralbankchef Alan Greenspan, er bange for inflationen, og derfor har han fem gange i år sat den toneangivende rente op med en kvart procent. Nu til 2,25 procent. Ikke noget vildt, og heller ikke så afgørende, at det smitter af på Europa og dermed Danmark. Her er renten fortsat rekordlav, og det glæder de flere hundrede tusinde boligejere, som i disse dage får fastlagt renten for det næste år.

A.P. Møllers sorte får

Røde tal. De er ikke forvænt med minusser i regnskaberne på Esplanaden. Danmarks suverænt største virksomhedsgruppe, A.P. Møller - Mærsk, er beundret for sin evne til at tjene penge. Men det går altså ikke lige godt alle steder. Industridivisionen har det faktisk rigtig skidt. Underskud på underskud har betydet, at industriselskaberne har måttet have tilført 2,5 mia. kr. over de senere år. Det går skidt for Lindøværftet, for Maersk Container Industri, Rosti, Dansk Industri Syndikat og rigtig skidt for det lyseblå flyselskab Maersk Air. Spørgsmålet er, hvor mange penge A.P. Møller er rede til at sende i halen på Maersk Air, før det sælges.

Pensionstruslen

Farvel. Mr. Euro kalder de ham i de højakademiske cirkler ude i den finansielle verden. Niels Thygesen. Danmarks mest anerkendte og indflydelsesrige økonom, som begår sig scenevant hos både centralbankchefer og internationale toppolitikere. I denne uge takkede han så af. Han ramte 70 års grænsen, og måtte derfor tage afsked med sin lange gerning på Københavns Universitet.

Sejret ad helvede til

Pølsesnak. Slagteristrejken bølgede i ugens løb frem og tilbage. Og så endte det, som det begyndte. De drejer nøglen om på Tulip-slagteriet i Ringsted og sætter knap 300 mand og kvinder på gaden og flytter slagtebænkene til udlandet. Det er dog meget svært at finde ud af, hvem der vandt, og hvem der tabte. Sympatistrejker på slagterierne tvang midt på ugen en aftale om lønnedgang i Ringsted af bordet. Lønmodtagerne fik sendt et signal til Danish Crown-toppen om, at lønnedgang ikke er vejen frem.

Papirflyver skudt ned

Ingen regning. Alle offentlige kontorer, stat, amter og kommuner, tager i fremtiden kun imod elektroniske fakturaer. Virksomheder, som arbejder for eller leverer til det offentlige, skal fra og med 1. februar 2005 sende regningen elektronisk. Dem er der 18 millioner af om året. Økonomistyrelsen står for den IT-mæssige omlægning. Her hedder det, at det er vigtigere at komme i gang, end at alle systemerne er helt parate. Det får mange til at frygte, at det ender i kaos.

DA hos tandlægen

Rigtige venner. Så blev der trukket endnu en tand, ja vel i grunden hele overmunden, ud på Dansk Arbejdsgiverforening. Arbejdsgivernes paraplyorganisation er ikke, hvad den har været. Den rolle er for længst overtaget af supermedlemmet Dansk Industri. Det tvinger nu DA til at skære en tredjedel af budgettet, fra 120 mio. kr. til 80 mio. kr. og reducere i medarbejderstaben.

Svin på medicin

Gylle. Svinebønderne har gentagne gange lovet fortsat mindre medicinindhold i både flæskestegen og frikadellerne. Men Berlingske Business' reportere Morten Crone og Søren Domino kunne i ugens løb afsløre, at andelslandmændene ved en sindrig rabatkonstruktion tjener ekstra på det medicinforbrug, som de selv har. Det frygtes at medvirke til øget medicinbrug i svinestaldene. Det er ikke direkte ulovligt - netop på grund af den særlige konstruktion - men andre må ikke gøre det samme. Da det så så ud til, at metoden alligevel kunne brede sig fra svinemedicin til menneskemedicin, rykkede sundhedsminister Lars Løkke Rasmussens departement hurtigt ud med klar tale om, at der vil blive sat en effektiv stopper for spekulation i medicinpriser.