Bachelorer er hårdt ramt af ledighed

Arbejdsmarked. Selvom regeringen på Dansk Industris årsmøde opfordrede erhvervslivet til at ansætte flere bachelorer er der lang vej endnu. Virksomhederne ansætter nemlig ikke bachelorer, lyder det fra Akademikernes Centralorganisation. DI mener dog, at der kun er ganske få at ansætte.

Regeringens ambition om at få flere bachelorer i arbejde har hårde odds imod sig. Bachelorerne er nemlig den gruppe af akademikere, der er hårdest ramt af ledighed, viser de seneste tal fra AC`s ledighedsstatistik. I gennemsnit er over 14 procent humanistiske bachelorer ledige på landsplan, og det samme gør sig gældende for over otte procent af de samfunds- og naturvidenskabelige bachelorer.

Derfor mener AC, at regeringens ambition om at få flere bachelorer på arbejdsmarkedet er helt ude af proportioner. Virksomhederne vil nemlig ikke ansætte dem.

- Det er fuldstændig urealistisk at tro, at bachelorerne kan komme på arbejdsmarkedet på samme måde som kandidater. Virksomhederne efterspørger jo ikke bachelorerne, siger Niels Lykke Jensen, chef for den politiske afdeling i AC. Han mener, at uddannelsernes opbygning må ændres, hvis de nyuddannede bachelorer skal på arbejdsmarkedet i stedet for at fortsætte på en kandidatuddannelse.

- Vi mener ikke, at det er en god idé, for det forudsætter jo, at man enten må give uddannelsen et mere praktisk indhold eller at virksomhederne bliver parate til at give bachelorne mere praktisk indføring på jobbet. Uanset hvad, så er det urealistisk at tro, at man kan ændre situationen med den lønstruktur vi har i dag, for hvilken virksomhed vil ansætte en bachelor til stort set samme løn som en kandidat, siger han.

Må begrænse antallet af kandidatpladserMen både behovet for og efterspørgslen efter bachelorerne er der. Men der er kun få bachelorer at ansætte, fordi langt de fleste fortsætter på deres kandidatuddannelse. Det mener i hvert fald Dansk Industri, som foreslår, at man skal begrænse antallet af kanidatpladser for de humanistiske bachelorer.

- Det handler ikke om lønnen, for den vil regulere sig selv. Problemet er, at der er meget få bachelorer at ansætte, fordi stort set alle fortsætter på kandidatuddannelsen. Vi bakker op om regeringens målsætning om at flere skal tage en videregående uddannelse, men det behøver jo ikke at være med kandidatgrader. Stigningen i antallet af uddannede kan nemlig være på bachelorniveau, og det kan man gøre ved at begrænse retten til, at alle bachelorer går direkte til en kandidatuddannelse, siger Charlotte Rønhof, forskningspolitisk chef i Dansk Industri.

Det var i dag ikke muligt at få en kommentar fra videnskabsminister Helge Sander.