Axcel smider formand på porten

Efter to år som formand for Royal Scandinavia ryger formanden Poul Plougmann nu ud. Fyresedlen kommer fra ejerkredsen med hovedaktionæren, investeringsselskabet Axcel i spidsen.

Der er gået skår i porcelænet og kunstglasset fra Danmarks og Sveriges nationalklenodier Royal Copenhagen, Holmegaard, Orrefors og Kosta Boda.

Efter to år på posten som formand for Royal Scandinavia samt datterselskabet Georg Jensen er Poul Plougmann netop blevet fyret af hovedejeren Axcel.

Bag denne overraskende manøvre står ejerkredsen med hovedaktionæren Axcel i spidsen samt Carlsberg, PKA, Lønmodtagernes Dyrtidsfond og Rausing-familien.

Poul Plougmann, der i begyndelsen af 2002 led den tort at blive afsat som Legos viceadministrerende direktør af Legos ejer Kjeld Kirk Kristiansen, var tilsyneladende uenig med Royal Scandinavias topchefer Flemming Lindeløv og Erik Jensen. Ikke om strategien, men om hastigheden og håndteringen af frasalget af virksomhederne i koncernen. Og det faldt Plougmann på, siger han selv. Om spliden siger Axcels direktør Christian Frigast:

»Vi har i fredags sendt en intern meddelelse ud. Her står der, at bestyrelsesformand Poul Plougmann har valgt omgående at udtræde af bestyrelsen for Royal Scandinavia og Georg Jensen. Der står ligeledes, at ejerkredsen bag Royal Scandinavia beklager hans beslutning.«

Den afgåede formand siger til Dagbladet Børsen, at han ønskede mere tempo på Royal Scandinavias turn around. Han har stillet nogle krav og havde nogle forventninger, som han følte, direktionen ikke levede op til. Men I valgte ifølge hans forklaring ikke at bakke ham op. Hvad er din kommentar til det?

»Det har jeg ingen kommentarer til. Der har været en professionel uenighed. Derfor har ejerne og de øvrige i bestyrelsen måttet træde til og løse dette. Nu må vi så se at komme videre af hensyn til virksomhedens samlede tarv«.

Hvori bestod uenigheden?

»Jeg har ikke yderligere at sige«.

Overrasker det dig, at det kom så vidt?

»Sådan noget kan jo desværre ske«.

Har du og Axcel fuld tillid til Flemming Lindeløv og Erik Jensen?

»Selvfølgelig bakker vi op om direktionen,« siger Christian Frigast fra Axcel.

Flemming Lindeløv ønsker ikke at kommentere sagen. Det har ikke været muligt at træffe den detroniserede bestyrelsesformand for Royal Scandinavia Poul Plougmann.

Axcel har siden investeringsselskabets etablering i 1994 investeret to og en halv milliarder kr. i godt 20 virksomheder inden for forskellige brancher. Heraf har syv igen fået nye ejere.

Axcel er en pengetank med professionelle investorer, der investerer i virksomheder som med fordel overtages helt eller delvist for industriel videreudvikling. De trimmes herefter og sælges videre til anden side med maksimal profit.