Axcel fusionerer datterselskab

Investeringsselskabet Axcel har sat skub i udviklingen af elektronikmontøren bb electronics ved at slå selskabet sammen med den svenske kollega, Vellinge Electronics. Axcel venter en børsnotering af fusionen i 2001.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Investeringsselskabet Axcel kører endnu et af sine selskaber i stilling til børsnotering. Det sker ved en fusion af to lilleputter i elektronikindustrien til en dansk-svensk koncern med milliardomsætning.

Axcel skød sidste år penge i montagevirksomheden bb electronics med det formål at børsnotere selskabet, når omsætningen rundede den halve milliard.

Nu går bb electronics sammen med Vellinge Electronics ved Malmø til én virksomhed, som i år kommer til at montere printplader for 800 mio. kr. Men Axcels adm. direktør Chr. Frigast regner først med en børsintroduktion i 2001.

"Inden vi går på børsen, skal vi have en vis størrelse. Inden for to år skal omsætningen være større end en milliard - og det bliver den - og indtjeningen skal op på otte-ti pct," siger Chr. Frigast, der bliver bestyrelsesformand for det nye selskab. De to underleverandørvirksomheder er vokset kraftigt de seneste år, fordi de store virksomheder i højere grad lægger montagearbejde ud til andre for at koncentrere sig om at være gode til f.eks. udvikling og design.

"Kunderne bliver større og større, og skal man være troværdig over for dem, så skal man også selv have en vis størrelse. Jo større man er, des bedre indkøbspriser får man også," lyder Chr. Frigasts begrundelse for fusionen.

Endvidere får virksomheden en størrelse, der gør det muligt at trænge ind på det tyske marked, hvor bb electronics så småt er begyndt at hente kunder. Chr. Frigast vil ikke udelukke, at der kommer flere virksomheder med i fusionen: "En måde at ekspandere på er f.eks. at få en virksomhed med, der allerede har etableret netværk i Tyskland," siger han.

Axcel gik ind i bb electronics sidste år med en ejerandel på 55 pct., mens stifteren Bjarne Skovsbøll og den adm. direktør Bjarne Jensen har 45 pct.

Vellinge Electronics blev for tre år siden købt ud af Electrolux-koncernen ved et management buyout, og ejes i dag af Industriförvaltningsbolaget AB Skandigen og de ledende medarbejdere. Efter sammenlægningen vil bb electronics holding, som kontrolleres af Axcel, eje 49 pct. og svenskerne resten.