Axcel-aktionærer henter 340 millioner i udbytte

Royal Scandinavia er fortsat kapitalfonden Axcels største hovedpine. Topchefen adm. dir. Christian Frigast er imidlertid tilfreds med 2004-resultatet i Axcel, da aktionærerne høstede godt 340 millioner kr. mio. kr. i udbytte.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks mest kendte kapitalfond Axcel fik sidste år et overskud før skat på 372 millioner kr. Det svarer til et afkast på 15 procent af de samlede investeringer på 2,5 milliarder kr..

Bag Axcel står hæderkronede danske pensionskasser og virksomheder som bl.a. ATP, PKA, Lønmodtagernes Dyrtidsfond, Kirkbi, Nordea, Bestseller, Codan.

Efter skat fik storfonden Axcel II A/S og den betydeligt mindre Axcel Industriinvestor A/S et samlet overskud på 336 millioner kr. eller 38 millioner kr. mere end i 2003. Alt i alt udloddede de to kapitalfonde 343 millioner kr. i udbytter.

Bedst gik det for Axcel II, der opnåede et afkast på 17 procent af selskabets investeringer på 1,8 milliarder kr. Axcel Industriinvestor fik halvt så stort et afkast, dvs. ni procent af de samlede investeringer på godt 700 millioner kr..

Minus på petfood og kunst
I 2005 ventes hovedparten af Axcels 16 danske og udenlandske virksomheder at forbedre indtjeningen yderligere. Virksomhederne fik sidste år en samlet omsætning på 22,8 milliarder kr., mens det samlede driftoverskud var på 1,1 milliarder kr.

»I sidste ende kan alt først gøres op, når alt er solgt. Et samlet afkast på 15 procent i 2004 er vel ikke så ringe. Sammenlagt er vi tilfredse med resultaterne i de to selskaber,« siger Axcels administrerende direktør Christian Frigast.

Blandt årets absolut værste resultat var kæmpetabet i Royal Scandinavia, som siden overtagelsen for nogle år siden siden har givet Axcel II en slem hovedpine. Kunstindustrikoncernen fik i 2004 et driftunderskud på 149 millioner kr. ud af en omsætning på to milliarder kr. mod et underskud på 157 millioner kr. året før. I dyrefodervirksomheden Vital Petfood Group var der et driftunderskud på 92 millioner kr. ud af en omsætning på knapt 600 millioner kr.

Glud & Marstrand solgt fra
Til gengæld fik virksomheder som Glud & Marstrand, Icopal, Aalborg Industries og F. Junckers gode resultater. Axcel frasolgte ingen virksomheder i 2004, men købte trægulvsproducenten F. Junckers Industrier og medicoselskabet DDD.

I starten af 2005 blev Glud & Marstrand solgt til omkring 300 mio. kroner eller 50 procent over den bogførte værdi.

En af danske erhvervslivs sværvægtere, administrerende direktør Jørn Tandrup fra Skandinavisk Tobakskompagni og koncerndirektør Niels Bjørn Christiansen fra Danfoss er netop indtrådt i bestyrelsen for Axcel II.