Australien vinder international vækstkonkurrence

Lørdag aften kulminerede årets finale i konkurrencen EY World Entrepreneur of the Year. Årets vækstvinder blev den innovative legetøjsproducent Moose Enterprise fra Australien.

Fejring i Monaco. EY-partner Søren Smedegaard Hvid og vinderen af den danske del af konkurrencen, Michael Mortensen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.


MONACO: Efter fire dages optakt blev vinderen af årets finale i vækstdysten EY World Entrepreneur of the Year endelig fundet og navnet offentliggjort. Det blev den australske legetøjsproducent Moose Enterprise, der løb med sejren i konkurrencen.

Finalen fandt sted lørdag aften i velhaver-enklaven Monacos pompøse eventcenter Salle des Palmiers. Her kunne de omtrent 1.000 deltagere, som i høj grad bestod af erhvervsspidser fra alle hjørner af kloden, under fejende spotlights, guld og glimmer opleve det, der bliver kaldt erhvervslivets Oscar-uddeling.

Sammenligningen med Hollywood-prisuddelingen er ingen tilfældighed. Videoklip, takketaler, smokinger, balkjoler, knus og kram er en central del af det pompøse arrangement. EY World Entrepreneur of the Year handler om at fejre de erhvervsfolk, der formår at skabe succes, overskud og arbejdspladser.

Fra scenen lørdag aften var det da også en tydeligt berørt topchef Manny Stul fra vindervirksomheden Moose Enterprise, som stillede sig og modtog prisen. Han fortalte om den enorme turnaround, han gennemførte i virksomheden, og som ændrede den fra at være konkurstruet i 2000, da han købte den, til den globale storspiller, som den i dag er.

”Jeg har altid været konkurrencemindet. Jeg har altid ville vinde, selv om andre forsøgte at tale mig ned, hvilket jeg oplevede i de vanskelige år med Moose Enterprise. Alle tror, vi bare er en legetøjsproducent, men så enkelt er det sjældent i erhvervslivet i dag. Vi er et udviklingsselskab, vi er en innovativ hub. Det er folk ved at få øjnene op for. Derfor er det en ære at modtage prisen,” sagde han fra scenen akkompagneret af klapsalver.

Det var 16. gang, at finalen i den internationale vækstdyst løb af stablen. Konkurrencen startede oprindeligt i 1986 i USA, men den har nu udviklet sig til en stor, international konkurrence. I år deltog virksomheder fra 50 lande. Det drejede sig om alt fra mindre tech-virksomheder til store, etablerede koncerner.

Vinderen blev som sædvanlig ikke fundet ud fra en fast model, som kan sættes i et regneark. I stedet fokuserede juryen på emner som entreprenant ånd, strategisk ledelse og innovation. Juryen bestod hovedsageligt af tidligere konkurrencevindere, og arrangøren i form af revisionshuset EY havde traditionen tro ikke jurymedlemmer i årets finale.

Årets danske deltager var Michael Mortensen, der står bag virksomheden Casa A/S. Virksomheden og manden bag har imponeret ved at skabe innovation og nye koncepter inden for husbyggeriet. Han har på en årrække skabt en vækstvirksomhed, som har formået at skabe fornyet konkurrence i branchen.

Michael Mortensen har siden den danske kåring i november solgt majoriteten af Casa A/S til en kapitalfond og barsler nu med nye projekter inden for byggeriet. Han sidder dog stadig i chefstolen i livsværket Casa A/S.