Australien køler ned efter mine-boom

Efter flere gode år er stemningen pludselig vendt for Australiens fremadstormende mineindustri.

Minegiganten Rio Tinto har været heldig at finde nogle sjældne såkaldte røde diamanter, men tal i Australiens økonomi ser ud til at dæmpe mineeventyret. Fold sammen
Læs mere

Australiens centralbank er i gang med at banke renten ned med stor fart for at undgå en nedtur i den australske økonomi, som med 24 millioner indbyggere og et bruttonationalprodukt på 1.500 milliarder dollar er tæt på at være fem gange så stor som den danske.

Renten er netop sænket til 2,5 procent, hvilket er det laveste niveau nogensinde og lavere end selv under finanskrisen. Men finansmarkedet venter nye dyk i en nær fremtid, også selv om renten nu er sat ned otte gange siden november 2011.

De løbende sænkninger af renten har smittet af på statsobligationer fra Australien, der nu har en rente nede på 2,25 procent, hvilket er det laveste niveau for etårige papirer i historien.

Australien har i flere år oplevet et mine-boom uden sidestykke. Råvarer af mange slags blev produceret og solgt til især Kina, mens priserne skød hastigt i vejret. Det firedoblede på få år den andel, som investeringer i nye miner udgør af Australiens økonomi.

Men nu er der frygt for, at investeringerne vil falde lige så hurtigt, som de steg i de gode tider, og det har fået centralbanken ud af starthullerne.

Regeringen har derimod afvist at lempe finanspolitikken med henvisning til, at indtægterne flere år i træk er raslet ned, fordi aktiviteten i økonomien har været aftagende. Alene udsigten til lavere renter har siden april i år svækket den australske dollar på betydelig vis. Den er faldet med tæt ved 15 procent over for den amerikanske dollar og ligger dermed på det laveste niveau i tre år. I en periode blev Australien ellers oversvømmet af penge fra andre lande, fordi renten var høj, valutakursen steg, og tiderne var gode. Men mange af disse mere risikable og spekulative investeringer trækkes nu ud igen med stor fart.

De store prisfald på australske dollar er blevet vel modtaget af de australske politikere, som glæder sig over den konkurrenceevnefordel, som det udløser.

Centralbanken i Australien har et mål om at holde inflationen i et bånd mellem to og tre procent, og de sidste nye tal viser, at priserne i sidste kvartal kun steg med 2,4 procent, hvorfor der er plads til nye rentesænkninger.