Auken støtter omstridte vindmøller

Jysk Vindkrafts planlagte byggeri af møller i fredsskov vækker politisk vrede. En dispensation fra loven får følger, siger CDs Peter Duetoft.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Miljø- og energiminister, Svend Auken (S), er kommet i politisk modvind over Jysk Vindkrafts omstridte mølleprojekt ved Overgaard Gods, hvor seks store møller skal stå i en fredet skov.

»Jeg er enig med formanden for Folketinget Miljø- og planlægningsudvalg Jørn Jespersen (SF), når han siger, at det er ualmindelig vigtigt, at der ikke dispenseres fra fredsskovspligten. Hvis ministeren dispenserer i denne sag, så mister han den folkelige opbakning til vindmøller,« siger Ole M. Nielsen, der er i miljøudvalget for Kristeligt Folkeparti.

Jørn Jespersen (SF) og Vibeke Peschardt (R) har bedt ministeren om at stoppe møllebyggeriet.

Men det gør Svend Auken ikke.

»Det er vigtigt, at alle regler bliver overholdt i forbindelse med projektet. Jeg har fået at vide, at Skov- og Naturstyrelsen har modtagen en dispensationsansøgning så sent som i går. Den vil blive behandlet af det lokale statsskovdistrikt på helt sædvanlig måde. Jeg har lagt vægt på, at projektet ikke blot har opbakning fra Mariager Kommune og Århus Amtskommune, men at det over for mig er støttet af regeringspartierne, Venstre, Det konservative Folkeparti, SF, CD og Kristeligt Folkeparti,« siger Svend Auken.

»Det er rigtigt, at vi er blandt forligspartierne bag energireformen med udbygning af vindkraft. Men kun hvis det er lovligt. Hvis man skal gå på kompromis med planlov og skovlov, skal der tungtvejende grunde til, at de seks møller skal stå i fredsskov. Jeg har undersøgt, hvor meget de seks møller bidrager til nedbringningen af CO2-udslippet - det er 0,04 promille. Hvis vi først giver os på principperne, kan vi ikke bestille andet. Så må vi hellere lave en lovgivning, der siger, at vindmøller fortrænger alt,« siger Vibeke Peschardt.

Miljøudvalgsmedlem Bodil Thrane (V) mener ikke, at der bør gives dispensation til Jysk Vindkraft.

»Der må være lige vilkår for loven. Vi må jo håbe, at Svend Auken ikke er i tvivl om, fra hvilken kant vinden blæser,« siger hun.

»Det er en rigtig dum sag, der ødelægger udbygningen med vindkraft. Hvis det var en virksomhed, der skulle i fredsskov, vil man næsten altid sige nej,« fastslår Henriette Kjær (K). Hun har siddet i Naturklagenævnet og har været med til at godkende lokalplanen.

»Planloven, som lokalplanen er en del af, kan ikke tilsidesætte anden lovgivning. Heller ikke skovloven. Der er intet at hænge Overgaard-sagen op på. Den ligner en tabersag for Jysk Vindkraft,« siger hun.

Martin Glerup, (S) miljøudvalget, siger som Auken, at Skov- og Naturstyrelsen skal have lov til at vurdere sagen.

»Der er ingen grund til at male Fanden på væggen,« siger han.

Peter Duetoft (CD) mener, at placeringen af seks vindmøller i fredsskov er helt uacceptabel.

»Hvis Jysk Vindkraft får dispensation, reagerer vi,« siger han.

Mariagers borgmester Erik K. Mikkelsen (K), siger til Berlingske Tidende, at Fussingø Statsskovdistrikt ikke havde indvendinger mod møllerne i den fredede skov, da VVM-redegørelsen (vurdering af miljø) var til høring. Jysk Vindkraft er anmeldt til politiet 20. juni af Foreningen Naboer til Vindmøller, fordi selskabet ikke har dispensation i forhold til skovloven. Og for at have lavet anlægsarbejde på en privat fællles vej uden alle lodsejeres godkendelse.

»Hvis Svend Auken vil have møller i fredsskov, er han ikke sin post værdig,« siger foreningens formand Jan Bødker. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra direktionen i Jysk Vindkraft.