Atter købsinteresse for Nowaco

Nowacos hovedaktionær Tika har udsigt til en stor gevinst ved virksomhedssalg. To gange har udenlandske investorer været ude efter virksomheden, og en gang har Tika selv søgt at købe de andre aktionærer ud.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kødkoncernen Nowaco kan for tredje gang siden sin børsnotering i 1998 være på vej mod en afnotering.

Nu har en udenlandsk investor udtrykt interesse for at købe Nowacos produktions- og distributionsdivisioner, som opererer fra Tjekkiet og ud i Øst- og Centraleuropa. De to forretninger står for 57 pct. af koncernens samlede omsætning på cirka 2,4 milliarder kr., og de bidrager med næsten tre fjerdedele af resultatet.

Hvis Nowaco beslutter sig for at sælge, er der alene tradingdivisionen tilbage, som især driver handel med Kina.

Nowaco-ledelsen har allieret sig med Handelsbanken Capital Markets som rådgiver i spørgsmålet om, hvad der er er bedst for divisionerne og Nowaco. Men bestyrelsesformanden Per Søndergaard Pedersen lader klart skinne igennem, at det ville være rart, at se værdierne realiseret.

»Det vil frigøre en del midler, og det vil forhåbentligt også give en fortjeneste at sælge selskabet. Så vil man få en meget stor pengekasse i det børsnoterede Nowaco, og de penge skal tilbage til aktionærerne,« siger bestyrelsesformanden.

Forhåbentlig gøre det godt
Den største aktionær i Nowaco er Tika Holding med godt 55 pct. af aktierne. Tika ejes af Nowacos adm. direktør Preben Nielsen og familie.

Vil det være attraktivt at sidde tilbage med et lille tradingselskab på børsen?

»Nu vil vi først koncentrere os om at afvikle den omtalte del, og forhåbentligt gøre det godt. Så må vi så finde ud af, hvad vi gør bagefter,« siger Per Søndergaard Pedersen, som anslår, at der er en afklaring inden for tre til seks måneder.

Nowaco blev børsnoteret i december 1998. Men allerede to år efter meldte en international fødevarekoncern sig som partner og køber. Et forehavende, der gik i vasken.

I sensommeren 2002 tilbød TIKA Holding så at købe de øvrige aktionærer ud for 330 kr. pr aktie. Adm. direktør Preben Nielsen gav dengang udtryk for, at der ikke længere var nogen fordele ved at være børsnoteret, og at der faktisk var mere besvær forbundet med det. Men da han ikke kunne opnå tilfredsstillende finansieringsvilkår til at købe de andre ud, opgav han tilbagekøbet.

Siden er Nowacos aktiekurs steget til 629, og nu er der altså atter rift om Aalborg-koncernen.

Tika og den anden store aktionær, Lønmodtagernes Garantifond kunne i går glæde sig over, at Nowaco-aktien steg over 14 pct.