ATP vil ændre principper bag pensionsopsparing

Danskernes sparegris ATP vil ændre principperne bag danskernes optjening af pension. Det skal sikre pensionisterne flere penge og fremtidssikre ATP's formue.

Der skal nye principper på bordet i ATP - en af Danmarks største pengetanke - som vil ændre modellen for, hvordan danske lønmodtagere optjener pension. Det skal give danskerne flere penge på pensionskontoen og fremtidssikre formuen i ATP.

Hvor danskernes pensionsbidrag i dag regnes efter en fastsat garantirente, så vil ATP benytte sig af en rente, som baserer sig på markedsrenten. Derudover vil ATP gerne have lov til at opdele pensionsbidragene i et garantibidrag og et bonusbidrag.

80 procent i garantibidrag skal anvendes til optjening af egen pension, mens et bonusbidrag på 20 procent bliver skudt i en pulje, der finansierer fremtidige forhøjelser af pensionerne.

Eller sagt med andre ord, så skal 80 procent klare garantien med langsigtede investeringer, mens resten kan investeres mere kortsigtet.

Folketinget skal tage stilling den nye pensionsmodel. Et lovforslag vil formentligt blive fremsat i efteråret, og hvis det vedtages, træder det kraft fra 1. januar 2008.

/ritzau/