ATP i magtkamp med miljøkoncern

Landets største pengetank, ATP, tvinger amerikansk ejet koncern til at give den største overpræmie nogensinde til aktionærerne i et overtagelsesforsøg. Der rettes skarp kritik af bestyrelsen i Marius Pedersen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

og Jeppe Duvå

De små aktionærer i entreprenørkoncernen Marius Pedersen kan takke ATP for, at de nu får tilbudt den hidtil største overpræmie herhjemme ved et overtagelsesforsøg. En overpris på 66 procent for deres aktier i koncernen.

Den amerikanske miljøkoncern Waste Management forhøjede i går sit tilbud til aktionærerne i Marius Pedersen, men det skete efter massivt pres og en magtdemonstration fra ATPs fondsdirektør Bjarne Graven.

"Vi føler ikke, at bestyrelsen i Marius Pedersen har varetaget minoritetsaktionærernes interesser i den her sag," siger Bjarne Graven til Berlingske Tidende.

Dermed lægger ATP nu op til en offentlig debat om mindretalsaktionærers stilling i overtagelsesforsøg.

Waste Management ejer det danske selskab WM Miljø Service, som forsøger at overtage Marius Pedersen og dermed skabe Danmarks største affaldsselskab. En fusion, som ATP finder fornuftig ud fra en forretningsmæssig betragtning og har støttet hele vejen - men kun til den rigtige pris for de mindre aktionærer i den danske koncern.

I sidste måned - den 23. marts - tilbød det amerikansk ejede selskab 180 kroner kontant for hver B-aktie i Marius Pedersen. Dette tilbud blev i går forhøjet til 210 kroner. Den største præmie, der nogensinde er tilbudt til aktionærerne i et børsnoteret selskab i forhold til den gennemsnitlige kurs.

Men bag kulisserne blokerede ATP for handelen, fordi den store investor og landets største pengetank med 14,41 procent af aktiekapitalen i Marius Pedersen fandt det første tilbud alt for lavt.

Samtidig mente ATP, at bestyrelsen i Marius Pedersen gjorde forskel på aktionærerne.

Marius Pedersen Fonden ejer både A- og B-aktier, og fonden sidder på næsten alle stemmerne i koncernen. Løsningen indebærer, at fonden bevarer sine B-aktier, mens alle andre B-aktionærer skal tvangsindløses. Er kursen for lav, opnår fonden dermed en bedre stilling.

"Både prisniveauet og forskelsbehandlingen gjorde, at vi ikke følte, at minoritetsaktionærernes interesser blev varetaget," siger Bjarne Graven, ATP.

Med ATPs jerngreb blev WM Miljø Service tvunget til at hæve sit første tilbud fra 180 kroner til 210 kroner per aktie.

Marius Pedersens bestyrelsesformand, Svend-Aage Nielsen, benægter, at bestyrelsen har svigtet:

"Vi har set på tilbudet fra WM som en helhed med hensyn til at sikre Marius Pedersens fremtid bedst muligt."

"Det er jo ikke sikkert, at det var lykkedes at få forhøjet tilbudet. Man fremsætter et tilbud, og man kan lide det, eller man kan ikke lide det. Bestyrelsen fandt, at det (tilbudet om kurs 180, red.) var et fair tilbud," siger bestyrelsesformanden.

Det er planen, at Marius Pedersens aktier skal afnoteres fra Københavns Fondbørs, når handelen efter alt at dømme nu falder på plads.

Tilsammen vil de to selskaber få en omsætning på omkring en milliard kroner.