Athens borgmester forsvarer sin pengekasse med næb og klør

Den græske regering har ikke haft meget held med sin tiggergang hos landets kommuner og lokale myndigheder. Kun enkelte kommuner med tilknytning til den Syriza-ledede venstrefløjsregering har spyttet penge i den store indsamlingsbøsse.

Athens borgmester, Giorgos Kaminis, vil som en række andre byer forsvare kommunens pengekasse mod den græske regeringens sultne blik. For 14 dage siden udsendte den græske regering et dekret, der gik ud på, at 1500 myndigheder inden for to uger skulle investere opsparede midler i den græske centralbanks fælles fond. Indtil videre har kun en håndfuld kommuner efterlevet regeringens krav.   Fold sammen
Læs mere
Foto: ANGELOS TZORTZINIS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den græske regering lod for præcis 14 dage siden forstå, at pengemanglen var så uoverstigelig stor, at landets kommuner og lokale myndigheder blev pålagt at overføre sine kontanter til den græske centralbank. Regeringen gjorde klart, at den havde akut brug for pengene på grund af »ekstremt presserende og uforudsete behov«. I virkeligheden var den konkrete årsag nok den, at grækerne nu blot om otte dage skal tilbagebetale et lån til IMF på 750 mio. euro, hvilket svarer til omkring 5,6 milliarder kr. Og IMF havde på forhånd sendt en klar besked til Grækenland om, at landet under ingen omstændigheder kunne få udsat låneafdraget.

Den store landsdækkende pengeindsamling hos de græske kommuner har indtil videre ikke haft den ønskede effekt. Financial Times skrev sent søndag aften, at borgmestrene i landets 330 kommuner gerne vil hjælpe regeringen, men at de ikke er klar til betingelsesløst at overdrage overskydende penge i kommunekasserne til den Syriza-ledede venstrefløjsregering. Indtil videre har blot en håndfuld Syriza-tro kommuner rettet sig efter regeringens dekret.

Dekretet handlede helt konkret om, at 1500 lokale myndigheder inden for to uger skulle investere opsparede midler i den græske centralbanks fælles fond. Ud over kommuner blev også hospitaler, børnehaver og selv den nationale opera bedt om at spytte i kassen.

I Athen er borgmester Giorgos Kaminis ikke umiddelbart indstillet på at sende byens pengeholdning ned i regeringens slunkne pengekasse. For Kaminis kom den græske regerings pengekrav som et lyn fra en klar himmel. Da nyheden landede, opholdt han sig i Wien til et møde med en række andre borgmestre fra hovedstæder i EU. Kaminis fortæller til Financial Times, at hans borgmester-kollegaer - på linje med ham selv - var chokerede over de nye højder i den græske regerings desperate pengejagt.

Frem mod weekenden intensiverede Grækenland og partnerne i Eurozonen forhandlingerne for at finde en løsning på den græske pengemangel og bryde det dødvande, som forhandlingerne i et stykke tid har været præget af. Den græske premierminister Alexis Tsipras forudså, at man ville lande en aftale inden mandag, men den spådom har endnu engang vist sig at være for optimistisk. Målet er fortsat, at finansministrene i eurozonen på deres næste planlagte møde den 11. maj skal være i stand til at underskrive en endelig aftale. Forhandlingerne mellem Grækenland og EU ventes at fortsætte mandag.

Også i april var der usikkerhed om tilbagebetalingen af et græsk lån på 3,36 milliarder kr. til IMF, men det lykkedes i sidste øjeblik for grækerne at skrabe pengene sammen. Denne gang virker det dog til, at grækerne er havnet i endnu større problemer, når det gælder om at finde penge til IMF.

På trods af flere års spareprogrammer og hjælp fra de europæiske institutioner døjer Grækenland med en gæld på 175 pct. af BNP.