Asiens olieproduktion klarer sig

Olieprisen faldt igen tirsdag, men det var ikke naturkatastrofen i Asien, der havde skylden. Større oliefelter i Indonesien og Indien har ikke lidt skade under jordskælvet.

Læs mere
Fold sammen
Færre turistrejser kan påvirke forbruget af flybenzin, hvilket kan være med til at presse olieprisen yderligere ned. Men indtil videre synes oliemarkedet at være relativt uberørt af naturkatastrofen i Asien.

I dag faldt olieprisen til 41.44 dollar per tønde for amerikansk olie - men det var på grund af forudsigelser om en mild vinter. Det britiske oliemarked er lukket for anden dag i træk på grund af juleferie. I morgen kommer der igen tal for de amerikanske olielagre. De ventes at vise endnu et lille fald i lagrene for både råolie og fyringsolie.

Ifølge nyhedsbureauet Bloomberg rapporteres der endnu ikke om større skader på vigtige oliefelter på Sumatra i Indonesien. Jordskælvets epicentrum lå ellers i nærheden af det nordlige Sumatra. Indonesien er verdens syvende største olieproducent, med 1,1 milloner tønder om dagen. Men produktionen er faldet støt de seneste ti år.

I Indien borer det statslige olieselskab ONGC efter olie ud for kysten af Andra Pradesh og Orissa. Selskabet melder om relativt uskadte borefelter, men har dog indtil videre standset arbejdet for at få et overblik over situationen, oplyser ONGC til indiske medier. Det private Cairns Energy meddeler, at deres Rava-felt ud for Andhra-kysten heller ikke har fået større skader.

Jordskælvets konsekvenser for olieprisen ser dermed ud til at blive mindre end den serie af orkaner, der ramte den mexikanske bugt i september. Den største nedgang i olieproduktionen er netop nu i Nordsøen, hvor det norske Snorrefelt blev ramt af en gaseksplosion den 29. november. Olieprisen påvirkes også af at Saudiarabien i søndags åbnede et nyt oliefelt i Qatif i den østlige del af landet.sbh@berlingske.dk