Asiens økonomier vaccineret mod SARS

Sidste år smadrede SARS Asiens økonomier. Nu er der konstateret nye tilfælde. Denne gang slår myndigheder og økonomien igen.

Asiens økonomier vaccineret mod SARS - 1
Et af de få økonomiske ofre som følge af det nye tilfælde af SARS er dem, der lever af at opdrætte desmerkatte til salg til restauranter. Dyret er en delikatesse i visse af Kinas provinser, men det mistænkes også for at være årsag til sygdommen. I et tilfælde beslaglagde myndighederne tre tons frosne desmerkatte i et varehus i Guangdong-provinsen. <br>Foto: Reuters Fold sammen
Læs mere
De første økonomiske øretæver som følge af de nye tilfælde af SARS i Kina er allerede uddelt. De gik til dem, der handler med vilde dyr på landets fødevaremarkeder. Ikke alene har myndighederne dræbt alle deres desmerdyr-delikatesser, som mistænkes for at bære sygdommen - bliver man afsløret i at gemme dyrene fra myndighederne, kvitterer de med bøder op til 80.000 kroner.

Men fra et økonomisk synspunkt er den virkelige frygt, at flere SARS-udbrud vil atter vil pløje sig som en ødelæggende tornado gennem Asiens økonomiske landskab. Selvom sygdommen sidste vinter »kun« dræbte omkring 800, fløj flyene tomme, markederne var øde og ingen turde komme i nærheden af hinanden. Den mystiske sygdom forværrede den økonomiske influenza, regionen i forvejen led af, dramatisk.

Denne gang ser alle ud til at tage de - indtil videre få - nye SARS-tilfælde med en anderledes ophøjet ro. Selvom de hvide ansigtsmasker er kommet frem igen, har aktiemarkederne - som altid reagerer først - ikke svinget dramatisk af den grund. Selvom økonomer og bankfolk erkender, at SARS er på deres liste over bekymringer, står den ikke øverst. Selvom en egentlig SARS-epidemi ville skade økonomien, bliver der ikke tale om en genindspilning af katastrofe-scenarierne fra sidste år.

Der er flere forklaringer på den relative ro. Vigtigst er, at myndighederne denne gang er langt bedre forberedte. Sidste gang kendte man intet til sygdommen, og de kinesiske myndigheder forværrede situationen ved indledningsvist at feje sygdommen ind under gulvtæppet, hvor den rigtig kunne formere sig.

Denne gang har myndighederne energisk kastet sig over problemet fra starten. Samtidig ved de meget mere om, hvordan man forhindrer smitten i at brede sig. Læger og befolkning er også mere opmærksomme på sygdomssymptomerne.

For det andet er både Asiens og verdens økonomiske helbred langt bedre nu end sidste vinder. Dengang sneglede den globale vækst sig af sted med under to procent, mens dele af verden var i egentlig recession. Denne gang er væksten - og dermed modstandskraften - dobbelt så høj.

Det virkelige problem i Asien, siger mange, er et helt andet. Humøret her er ganske enkelt så godt, at aktiekurserne er blevet højere end de faktiske forhold kan bære. Så nye SARS-tilfælde vil formentlig højst bringe kurserne tilbage til jorden - ikke hamre dem ned under gulvbrædderne.