Asien overhaler Europa som globalt centrum for solceller

Lukrative støttesystemer har de seneste år givet et solcelleboom i Europa. Men fremover bliver det især Japan og Kina, der kommer til at trække væksten. Den norske solcelleproducent REC satser på væksten i Asien.

Solcellemarkedet i Europa er gået i stå. Det norske energiselskab Renewable Energy Corp. udskiller derfor sin solcelleproduktion i et selvstændigt selskab og vil fremover satse på vækst i Japan og Kina. Billedet er fra en af den norske virksomheds installationer i Singapore. Foto: Laurence SiMeng Tan
Læs mere
Fold sammen

Kombinationen af billige solceller og lukrative støttesystemer har fået installationen af solceller herhjemme og mange steder i Europa til at eksplodere de seneste år. Ikke mindst i Tyskland, Italien og Spanien er den ene gigantiske solpark efter den anden skudt op, fordi man har været garanteret en rigtig god afregningspris for strømmen i op mod 20 år.

Det europæiske solcelleboom betyder både herhjemme og i resten af Europa, at statens regning bliver langt større end oprindeligt ventet, og det har fået regeringerne til at ændre støttesystemerne. Effekten kan allerede ses, da den globale vækst i installationen af solceller nu i høj grad trækkes af Japan og Kina, mens det kun er det tyske marked – det største i verden målt på allerede installeret kapacitet – som fortsat sikrer et nogenlunde aktivitetsniveau i Europa.

Vækst uden for Europa

Norske Renewable Energy Corp. (REC) er en af de større globale solcelleproducenter, og her er meldingen klar. Væksten vil især komme uden for Europa, og derfor udskiller selskabet nu sin solcelledivision i et selvstændigt børsnoteret selskab med hovedkvarter i Singapore.

Den gode nyhed er, at væksten i Asien er baseret på, at solenergi bliver mere og mere konkurrencedygtig, og i mindre grad er afhængig af statslige støtteordninger.

»Tidligere blev mellem 70 og 80 procent leveret til Europa, men i det seneste kvartal stod Europa kun for 30 procent. Det nye marked er det asiatiske anført af Japan som det vigtgiste marked,« var meldingen fra Ole Enger, der er administrerende direktør for REC, på en telekonference i forbindelse med selskabets halvårsregnskab torsdag:

»Det understreger, at solenergi er blevet konkurrencedygtig. Det er ikke længere de kraftigt støttede europæiske markeder, der er de dominerende markeder for solenergi, men det er markeder, hvor solenergi er nødt til at være meget mere konkurrencedygtig i forhold til andre energiformer.«

For mange producenter

I forbindelse med regnskabet annoncerede REC, at dets solcelledivision vil blive udskilt i et selvstændigt selskab med frisk kapital fra nye aktier solgt til de eksisterende aktionærer.

En ekstrem priskrig har de seneste år sendt REC og de fleste andre producenter af solceller ud i en overlevelseskamp, hvor flere af de store globale solcelleproducenter er gået konkurs – herunder kinesiske SunTech – mens aktiekurserne i andre selskaber er styrtdykket til en brøkdel af værdien før finanskrisen. Det har gjort det endog meget svært for producenterne at skaffe ny kapital.

»Vi oplever i øjeblikket vækstrater på 15-20 procent, og vi tror, at det vil fortsætte i fremtiden. Vi har nogle meget konkurrencedygtige aktiver, men vi står bedre til at vokse med markedet eller mere ved at skabe et selvstændigt, velfinansieret selskab. Så er vi godt positioneret til den forventede konsolidering af solindustrien,« sagde Ole Enger på telekonferencen.

Solenergiindustrien er stadig meget fragmenteret, og de fleste af de mange selskaber er svagt kapitaliseret. Derfor er en konsolidering i sektoren uundgåelig, mener topchefen.

Med opsplitningen af REC vil selve solcellerne ifølge planen blive produceret af et gældfrit selskabet med kapital til at spille en aktiv rolle i konsolideringen. Den anden del af REC producerer siliciummaterialer til industrien og bliver ligeledes et selvstændigt selskab fremover.

Stigende salg og bedre priser

I andet kvartal oplevede REC både stigende salg og bedre priser efter en lang nedtur, der er taget til gennem de foregående år. REC forventer, at selve produktionsprisen for solceller fortsat kan sænkes en del, mens de bliver mere og mere effektive, og den stærke efterspørgsmål, ikke mindst i Japan og Kina, vil sikre en stabilisering af salgspriserne på et lidt højere niveau.

Ifølge NPD Solarbuzz, der er et af de føren-de analyseselskaber inden for solenergi, vil Japan og Kina i år tilsammen stå for mere end 45 procent af den globale efterspørgsel på solceller mod under ti procent for tre år siden.

Europa ventes i andet halvår at stå for under 30 procent af den globale efterspørgsel mod så meget som 50 procent for få år siden.

På grund af solenergiens voksende konkurrencedygtighed vurderer REC, at også markeder i Afrika og Sydamerika vil være med til at skabe vækst i årene fremover.