Asien: Grækerne sender de asiatiske aktier lavere

De asiatiske aktieinvestorers reaktion på søndagens græske afstemning er generelt at sende aktierne ned. Kina er undtagelsen, som bekræfter reglen, efter nye tiltag for at opdæmme den seneste tids store kursfald har givet voldsomme udsving på markederne i Shanghai og Shenzhen.

Foto: STR.
Læs mere
Fold sammen

De græske vælgeres dom var en overraskende klar afvisning af de internationale kreditorers betingelser for at yde nye lån til landet. Op mod 61 pct. sagde nej til betingelserne, mens kun 39 pct. sagde ja.

Investorerne afventer nu de europæiske politikeres reaktion, og de efterfølgende tiltag fra Den Europæiske Centralbank. Udfaldet af de politiske møder vil i første omgang diktere, om ECB vil fortsætte med at tilføre de græske bankers likviditet.

Det ventes dog ikke at livlinen til de græske banker vil blive kappet på nuværende tidspunkt, da det vil medføre et kollaps i de græske banker.

- Der er en hel vifte af uforudsigelige udfald. Det er overraskende, at nej-siden har vundet så overbevisende, og i alt fald langt mere beslutsomt end meningsmålingerne havde indikeret. Dette sætter os i en tilstand af "limbo", hvor det går meget negativt ud over risikoappetitten, især når man lægger det som foregår i Kina oveni, siger formueforvalter Mark Lister fra Craigs Investment Partners i Wellington til New Zealand til Bloomberg News.

Men de fjernøstlige markeder generelt falder med Tokyo i front, er der stor usikkerhed over de kinesiske markeder. Efter tre uger med kraftige kursfald har myndighederne skruet op for tiltag for at stoppe kursfaldene over weekenden.

Børsintroduktioner blevet sat i bero og børsmæglere og institutionelle investorer er gået sammen om en stabiliseringsfond, der skal købe aktier til en værdi af mindst 120 mia. yuan som vil blive båndlagt i mindst et år. Og som tredje ben i programmet er en støtte til margin-udlånerne fra de regulative myndigheder, China Securities Regulatory Commission.

Det gav stigninger på omkring 8 pct. i den tidlige handel, men siden er markedet igen begyndt at sive, og ved frokosttid er det blot 2,2 pct.s stigning tilbage i Shanghai Composite. CSI 300-indekset stiger 2,5 pct. efter et plus på 8,5 pct.s stigning i den indledende handel. Hongkongs Hang Seng falder derimod 3,2 pct.

Blandt de øvrige børser er der fald i Nikkei-indekset på 2,4 pct., mens det brede Topix-indeks dropper 2,1 pct. Taiwans Taiex-indeks falder 0,9 pct. og Sydkoreas Kospi-indeks handles 2,1 pct. lavere, mens Singapores Strait Times ligger med et minus på 0,8 pct.

De amerikanske aktiefutures ligger med fald stigninger på knap 1,3 pct. i den asiatiske handel.