Arnold betaler for Wal-Mart

Familien Walton er kommet blandt verdens rigeste med supermarkedskæden Wal-Mart, men kun fordi de amerikanske stater giver støtte, hævder universitetsrapport.

Læs mere
Fold sammen
Ikke færre end fem pladser blandt verdens rigeste besætter familien Walton.

Men arvingerne efter supermarkedskæden Wal-Marts stifter, Sam Walton, ville aldrig være kommet så langt uden støtte fra de amerikanske stater, siges det indirekte i en dugfrisk analyse fra University of California Berkeley.

Rapporten har kikket på Wal-Mart som arbejdsgiver i en enkelt stat, Californien, og påstår, at Wal-Mart lønner så lavt, at halvdelen af de 44.000 medarbejdere er nødt til at have lønnen suppleret med forskellige former for hjælp, bl.a. støtte i forbindelse med sygdom.

60 kr. pr. time
Wal-Mart-medarbejderne får i gennemsnit 59,75 kr. pr. time, og i årets løb koster de i gennemsnit 12.024 kr. fra staten, hvor den østrigskfødte skuespiller Arnold Schwarzenegger nu som guvernør forsøger at rette op på en økonomi, der er i ruiner efter dotcom-årene.

Berkeley-forskerne siger, at Wal-Mart-medarbejderne får 40 pct. mere i hjælp pr. næse end f.eks. medarbejdere i Californiens andre store butikskæder, der heller ikke tæller blandt statens højtlønnede.

»Folk forstår fordelene ved at handle hos Wal-Mart - de får varerne til lave priser. Men det er ikke så tydeligt at disse lave priser delvis skyldes skatteyderfinansieret kompensation,« siger Arindrajit Dube, en af de økonomer, der har skrevet rapporten.

Nej - 68 kr!
Hvordan Wal-Marts kunder vil reagere på undersøgelsen er endnu uvist, men den trak voldsom omtale i amerikanske medier i går, selv om Wal-Mart selv skælder ud, og hævder at Berkeley-rapporten er baseret på gamle tal, der kom frem i forbindelse med en sexchikane-sag mod virksomheden i 2001.

»Undersøgelsen er dubiøs, for den hviler på falske formodninger,« siger Wal-Mart-talskvinden Cynthia Lin til Associated Press.

Ifølge Wal-Mart selv har butikskæden i dag 60.500 medarbejdere i Californien, deres timeløn er i gennemsnit 68 kr. og 90 pct. af dem modtager en eller anden form for firmabetalt sygesikring.

Rapporten kommer i øvrigt samtidig med at medarbejderne i en Wal-Mart i Quebeck-regionen i Canada i går ved en arbejdsret vandt en sag, der gør, at 145 medarbejdere her simpelthen bliver de første organiserede Wal-Mart-medarbejdere i Nordamerika.