Arlas effektive førstemand

Peder Tuborgh styrer Arlas internationalisering med opdyrkning af nye markeder og stram omkostningsstyring.

Peder Tuborgh, admistrerende direktør for Arla. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Peder Tuborgh er opdraget i Arla under den navnkundige mejeridirektør Jens Bigum og kalder sig selv en rigtig mælkedreng. Han har været 18 år i organisationen, siden han som helt frisk cand.merc. kom til det daværende MD Foods. Første stop tilbage i 1987 var som produktchef i Tyskland. Tre år senere rykkede han videre til Saudi-Arabien, hvor han blev marketingchef for Danya Foods.

I 1994 gik turen tilbage til Danmark og Aarhus, hvor Peder Tuborgh blev marketingdirektør i division Danmark. I 2000 blev han divisionsdirektør og i 2002 koncerndirektør med ansvar for blandt andet Norden.

Ledelsesmæssigt bryder Peder Tuborgh sig ikke om, at snakken bliver for akademisk og analytisk. Ledelse handler om synlighed og om at træffe beslutninger og sætte handling bag ordene. Tonen er frisk, og han er ikke bange for at give sin mening til kende. Er bønderne sure over mælkeprisen, så giver han sig ikke til at tale om alt muligt andet, men går lige durk ind i konflikten.

13.400 europæiske mælkebønder udgør Arla Foods’ ejerkreds. Og de er under økonomisk pres. Det betyder selvsagt, at de presser Arla. Og bedre skulle man ikke tro, det blev af, at det russiske marked skrumper, den kinesiske efterspørgsel skuffer, og danske landmænd klager over de store gældsbjerge i landbruget. Men Peder Tuborgh har for ganske nyligt fremlagt et rekordregnskab for sine ejere.

Størstedelen af omsætningen på de næsten 80 mia. kr. er hentet uden for landets grænser, og det er hemmeligheden bag Arlas fremdrift. Peder Tuborgh og hans folk er dygtige til at opdyrke nye markeder. Dertil tilføjer de en stram omkostningsstyring og sørger for, at driften er effektiv i Danmarks femtestørste virksomhed målt på omsætning og en stor global spiller på sit felt.

En af hans vigtigste opgaver er at skabe forbindelse mellem landmændene og indkøberne i detailhandlen. Derfor er størrelsen så vigtig for Arla.

Det er lykkedes for Peder Tuborgh at fastholde ejerstrukturen i Arla. For fem år siden indskød andelshaverne 4,5 mia. kroner yderligere i Arla. Den kapital blev brugt til at vokse internationalt. I 2011 fusionerede Arla Foods med tyske Hansa Milch. Året efter med Milch-Union Hocheifel og det britiske mejeriselskab Milk Link. Derefter fulgte partnerskabet med det største statsejede kinesiske mejeri, Mengniu Dairies.

Peder Tuborgh og Arlas nuværende strategiplan har udløbsdato i 2017. Højest prioritet er øget lønsomhed, men samtidig skal han skabe rum og kapitalressourcer i Arla til yderligere vækst.