Arla vil dele med britiske landmænd

Efter Arla har fået 100 procent kontrol over sit mejeriselskab i Storbritannien vil Arla tilbyde de britiske bønder en form for medejerskab.

De 1600 britiske landmænd, der er faste leverandører af mælk til Arlas ni mejerianlæg i Storbritannien, vil gerne være medejere af Arla Foods UK. På længere sigt kan de britiske mælkeproducenter måske blive andelshavere i mejeriselskabet delvis efter den dansk/svenske andelsmodel. Forhandlingerne indledes straks.

Ønsket er blevet aktuelt, efter at aktierne i det britiske selskab i april - i forlængelse af en Arla-investering på 2,4 milliarder kroner - blev overtaget 100 procent af Arla Foods amba, det vil sige det dansk-svenske andelsselskab med 8500 ejere.

Da Arla fik 100 procent kontrol over sit datterselskab, blev selskabet afnoteret på børsen, mens de 1600 landmænd fik erstattet deres aktiebeholdning på cirka fem procent, svarende til 250 millioner kroner, af indlånsbeviser.

Fredag oplyste Arla Foods UK's adminstrerende direktør Peter Lauritzen, at han vil invitere repræsentanter for landmændene til en drøftelse af, hvordan de kan blive knyttet nærmere til Arla ved at få mulighed for at købe andele af den britiske mejeriforretning.

/ritzau/