Arla skal love at opføre sig ordentligt

Arla skal udforme et sæt etiske spillegler for, hvordan selskabets medarbejdere skal opføre sig over for konkurrenter og forbrugere.

Forbrugerne og mindre danske mejerier skal have en fair behandling af Arlas salgs- og marketingmedarbejdere.

Flere ledende medarbejdere i selskabet indrømmer over for Berlingske Tidende, at Arlas sælgere har fået besked om at gå lige til grænsen af konkurrencelovgivningen, når det gælder om at få en ordre i hus.

Erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) kræver nu, at det store mejeriselskab udformer og nedskriver spilleregler i en etisk handlingsplan for sin adfærd i Danmark. Arla skal simpelthen opføre sig bedre.

Selskabet i de senere år været stærkt dominerede på det danske marked.


Hirtshals Andelsmejeri

En af årsagerne til ministerens udspil er, at Hirtshals Andelsmejeri i efteråret mistede sin største kunde, Dansk Supermarked, med virkning fra i år.

Årsagen var, at Arla for næsen af minimejeriet tilbød den store detailkunde at overtage Hirtshals' leverancer. Kontrakten blev indgået til uhørt lave priser. Dansk Supermarked havde ingen interesse i at spørge Hirtshals Andelsmejeri om en genforhandling af den hidtidige kontrakt.

Konkurrencestyrelsen behandler i øjeblikket en klage fra Hirtshals.

»Vi vil lave et sæt etiske regler i samarbejde med Konkurrencestyrelsen, med vores forbrugere og kunder. Det har ministeren presset os til,« siger adm. direktør for Arla, Åke Modig.

Rabataftaler
Men vil Bendt Bendtsen forbyde, at Arla fortsat laver rabataftaler og eksklusivaftaler, der udelukker en detailkunde at handle mindre danske mejerier?

»Det er jo blandt andet den problemstilling, vi skal diskutere i forbindelse med Folketingets revision af Konkurrenceloven til efteråret. Vi skal passe på, at vi ikke laver en hovsaløsning. Jeg har ingen intentioner om at straffe gode danske eksportvirksomheder. Vi er nødt til at skele til, hvordan lovgivningen på konkurrencesiden er i EU. Der er lande, der har strammere regler, end dem, der gælder for EU,« siger erhvervsminister Bendt Bendtsen.