Arla risikerer millionbøde

Arla rystet over, at Konkurrencestyrelsen har anmeldt mejeriselskabet til Bagmandspolitiet for misbrug af dominerende stilling på det danske marked. »Vi tager sagen dybt alvorligt,« siger koncernchef Åke Modig fra Arla, der risikerer en millionbøde.

Arla Foods risikerer at få en millionbøde for overtrædelser af den danske konkurrencelovgivning.

Baggrunden er, at Konkurrencestyrelsen netop har anmeldt mejerigiganten til Bagmandspolitiet for overtrædelse af loven og misbrug af sin dominerende stilling på det danske marked.

»Stort set al vores samhandel i Danmark er blevet gransket af Konkurrencestyrelsen. Men vi tager sagen dybt alvorligt. Vores juridiske bedømmelse er, at vi har fulgt konkurrenceloven,« siger Arlas adm. direktør Åke Modig.

Det er en ekstrem følsom sag, så følsom, at det ikke har været muligt at få en kommentar fra anmelderen, Konkurrencestyrelsen. Her ønsker kartelchef Ole Bækgaard således ikke at kommentere om sagen.

Det er uomtvisteligt, at for Arla med 17.000 ansatte er politianmeldelsen en slem streg i regningen, da selskabets image i forvejen har lidt et knæk.

Mejerigiganten har i de seneste måneder tabt markedsandele i Danmark. Det skyldes ikke mindst Arlas aggressive adfærd over for mindre konkurrenter, bl.a. Hirtshals Andelsmejeri, der har givet bagslag ved at danske forbrugere vælger mælk fra Arlas mindre danske konkurrenter.

Stemmer fra Hirtshals
Det var det lille nordjyske mejeri, der pudsede Konkurrencestyrelsen på Arla. Et af mejeriets klagepunkter gik på, at det i år mistede sin kunder til Arla. Bl.a. Dansk Supermarked, fordi Arla havde underbudt konkurrenten.

Politianmeldelsen fra konkurrencemyndighederne kommer efter fem måneders kulegravning. Konkurrencemyndighederne har gennemgået bunker af papir fra Arla, bl.a. Arlas forretningspraksis i Danmark, herunder samhandels- og prisaftaler med detailhandelen.

Ved en razzia på selskabets hovedkontor tirsdag den 28. oktober beslagde styrelsens medarbejdere masser af dokumenter. En del af materialet er nu sendt til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet, dvs. Bagmandspolitiet.

»Vi har nu indledt en politimæssig efterforskning efter anmeldelsen af Arla,« siger statsadvokat Henning Thiesen.

Arla som prøveklud
I den store elkartelsag, som Bagmandspolitiet også kørte, blev der uddelt bøder til elinstallationsfirmaer, der overtrådte konkurrenceloven, på godt tre mio. kr. og sammenlagt 30 mio. kr. til godt 200 firmaer. Elkartelsagen har også fået et politisk efterspil.

I forbindelse med stramningen af Konkurrenceloven sidste sommer lagde Folketinget op til, at der generelt bliver uddelt betydeligt større bøder end efter den tidligere praksis. Og dermed kan Arla blive prøveklud på den nye bødepraksis.

Konkurrencestyrelsen har lukket Arla-sagen, overdraget den til Bagmandspolitiet og anklagemyndigheden og udtaler sig principielt ikke. Bagmandspolitiets chef Henning Thiesen vil heller ikke kommentere evt. stramninger af bødestørrelsen i forbindelse med Arla-sagen.