Arla-konkurrent ramt af giftskandale

Det danske mejeriselskab, Arlas største konkurrent, den new zealandske mejerigigant Fonterra, er blevet ramt af en alvorlig giftsag, der blandt andet også har ramt Coca-Cola og det tidligere ØK-selskab, Dumex.

Foto: STR.
Læs mere
Fold sammen
Den new zealandske mejerigigant Fonterra har fået en alvorlig giftsag på halsen, efter at det lørdag kom frem, at der er fundet bakterier, der kan føre til botulisme - eller pølseforgiftning, i nogle af selskabets mejeriprodukter. Bakterier som i værste fald kan være dødelige. Det skriver de internationale nyhedsbureauer Reuters og Bloomberg.

Fonterra har fundet tre partier med valleprodukter, som bruges i modermælkserstatning og sportsdrikke, med den giftige bakterie Clostridium botulinum, der kan føre til butolisme.

Der er indtil videre ikke rapporteret om sygdomstilfælde som følge af den inficerede valle, men de kinesiske myndigheder har søndag stoppet for al import af mælkepulver fra New Zealand. I første kvartal 2013 kom hele 95 procent af Kinas mælkepulverimport fra New Zealand.

Det inficerede valleproteinkoncentrat er også eksporteret til Australien, Malaysia, Saudi Arabien, Thailand og Vietnam. Men også Rusland har sat en stopper for import af Fonterras mælkeprodukter.

Fonterras store kunder tæller blandt andre Coca-Cola i Kina og det tidligere ØK-selskab, Dumex Baby Food i Shanghai, der producerer mælkepulver og i dag er ejet af den internationale fødevarekoncern Danone.

Coca-Cola i Kina oplyser, at det har brugt 25 kilo af Fonterras valleprotein i noget af sin mælkejuice, Minute Maid Pulpy Milky. Men disse partier vil blive tilbagekaldt.