Arla i gigantfusion

Arla Foods gør alvor af længere tids tale om behovet for at fusionere sig endnu større. Arla offentliggør onsdag, at den dansk-svenske mejerikoncern fusionerer med det hollandske andelsselskab Campina.

Arla bliver med fusionen med Campina Danmarks næststørste virksomhed. Arla rykker forbi TDC, så nu kun A.P. Møller overgår mejerikoncernen. <br>Foto: Scanpix
Læs mere
Fold sammen
Arla Foods går nu sammen med den hollandske mejerikoncern Campina og danner dermed et af verdens allerstørste mejeriselskaber. Mastodonten får en årlig omsætning på knap 80 milliarder kr. og 25.000 ansatte.

De to europæiske andelsejede selskaber offentliggør onsdag kl. 10, at de er blevet enige om at fusionere. Det sker efter fire til fem måneders intense forhandlinger mellem selskabernes administrerende direktører og bestyrelsesformænd.

Det bekræfter flere højtstående kilder såvel i Arla som i dansk landbrugs top over for Berlingske Tidende.

Med aftalen får Arla Foods som største fusionspartner med omkring 50 milliarder kr. i årlig omsætning opfyldt et af sine hovedkrav om, at mastodontens hovedkontor skal ligge i Århus.

Alt taler også for, at den ny superchef og administrerende direktør for storselskabet bliver den nuværende administrerende direktør for Campina.

»

Mange kontakter
De andelsejede mejerier i EU har i halvandet år haft drøftelser på kryds og tværs af landegrænserne. Arla har på det seneste bl.a. haft drøftelser med Tysklands største mejeri Nordmilch, de noget mindre mejeriselskaber, tyske Humana og hollandske Friesland.

Men Arla har i nogen tid været mest lun på giftermål med hollandske Campina. Sidste år var en ægteskab mellem de to tæt på, men det fusionen faldt af ukendte årsager til jorden.

Mandag og tirsdag har der været repræsentantskabsmøde i Arla i København. Medlemmerne af Arlas dansk-svenske repræsentantskab fik en grundig orientering af bestyrelsen om forhandlingsresultatet og rejste i går fra mødet med strenge ordrer fra bestyrelsen om at holde helt tæt med det nye stormejeri.

Arla har indbudt ledende medarbejdere til orienteringsmøde kl. 10.00 onsdag i Arlas hovedkontor på Skanderborgvej 277 i Århus, mens pressemødet foregår i Bernstoffsgade i København med deltagelse af Åke Modig og Knud Erik Jensen.