Arla holder vejret i Rusland

Ruslands varslede stop for fødevarer kommer til at ramme den danske fødevareeksport. I Arla, der sælger for en milliard kr. årligt, holder de vejret.

Oste fra Arla Fold sammen
Læs mere
Foto: Jørgen Kirk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med Arla i spidsen er dansk fødevareindustri i fuld gang med at realisere ambitionerne om at erobre en endnu større del af en række vækstmarkeder, lige fra Rusland til Kina, Afrika og Mellemøsten..

Derfor kommer truslen om lukning for fødevareeksporten til Rusland på det værst tænkelige tidspunkt for Arla, der sidste år solgte mejeriprodukter, især ost, for næsten én milliard kr. på dette marked.

Arlas har haft et ambitiøst mål om at løfte omsætningen i Rusland til 2,4 milliarder kr. i 2017. Den danske fødevareeksport til Rusland beløb sig i 2013 til cirka 4,3 mia. kr.

Den liste over produkter, som varsles omfattet af boykot, svarer til en eksport for ca. 3,5 mia. kr. Det oplyser Landbrug & Fødevarer, efter at Rusland torsdag indført omfattende sanktioner mod fødevarer fra EU, USA og andre vestlige lande.

»Salget er foreløbig fortsat fuldstændig normalt. Og det kan være et spørgsmål om timer, dage eller uger, inden vi får en afklaring. Vi har ingen navne set, altså russiske boykot-lister, hvor Arla eller Arla-produkter er på. Så længe, vi ikke mærker noget anderledes eller der indført importstop, er vi afventende,« siger Arlas pressechef Thies Brögger.

Det russiske stop for import af udenlandske fødevarer vil vare ét år. Ruslands præsident, Vladimir Putin, sænker grænsebommene for fødevarer fra vestlige lande, der står bag de økonomiske sanktioner mod landet.  

Tidligere i år blev den første russiske produktion af Arla-produkter indviet. Det foregår som lønproduktion af Ruslands tredjestørste mejeriselskab, Molvest Group. Det foregår på et ombygget mejeri med produktion af gul ost som supplement til Arlas hastigt voksende eksport fra mejerier i især Danmark og i mindre grad fra mejerier i Tyskland.

I foråret blev knappen til produktionen af ost trykket i bund på mejeriet i Kalacheevsky i det sydvestlige Rusland for snurrende russiske TV-kameraer og særligt indbudte gæster. 

Arlas russisk producerede produkterne er supplement til den store eksport fra Skandinavien og Tyskland af Castello specialoste og flødeoste under varemærket Arla Natura samt Lurpak smør.

Arla er markedsleder i Rusland inden for hvid ost med en markedsandel på 22 procent. Hvid ost kaldes også salatost eller feta. Mejeriselskabet går efter at blive et af de ledende mejeriselskaber inden for gul ost, dvs. skæreost i Rusland.

I februar i år lukkede Rusland for import af svinekød fra EU på grund af risikoen for smitte med svinepest. Importforbuddet ramte hele EU efter udbrud af afrikansk svinepest i Litauen, Letland og Polen. Den danske svineeksport til Rusland udgjorde sidste år 2,1 mia. kr.

Om Putins varslede sanktioner mod importen af udenlandske fødevarer siger Søren Gade, administrerende direktør for brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer: 

»Det er klart, at sanktionerne er alvorlige, og de rammer stort set alle typer af fødevarer. Derfor håber vi, at der kan findes en politisk løsning på konflikten mellem Rusland og den øvrige verden så hurtigt som muligt, til gavn for alle parter«.

Han påpeger, at danske fødevarer er i høj kurs mange steder i verden, og at der de seneste år også er blevet opdyrket nye markeder. Danske fødevarevirksomheder er generelt gode til at finde nye markeder. Hvis Rusland lukker for import, betyder det jo ikke, at danske virksomheder skal smide varerne ud, siger han.

"Vi tror, vi kan finde afsætningsmuligheder andre steder i verden, blandt andet på vækstmarkederne i Asien, hvor efterspørgslen efter danske fødevarer er stor. Men det er klart, at på den korte bane er der en risiko for, at det (russisk boykot red.) vil påvirke verdensmarkedspriserne på de berørte varer,« siger Søren Gade.