Arla åbner priskrig på mælk

Samtidig med, at erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) presser Arla til at give økologiske producenter mulighed for hurtigere at kunne flytte til små mejerier, presses mastodonten nu også på prisen.

Arla åbner priskrig  på mælk - 1
Kritik for unfair konkurrence og for at binde mælkeproducenterne urimeligt længe er regnet ned over Arla. I et supermarked i Helsinge indførte bestyreren på et tidspunkt Arla-fri kølemontre efter pres fra kunderne. Nu lover mejerigiganten både bedre forretningsmoral og mere lempelige leverandøraftaler. Arkivfoto: Simon Knudsen
Læs mere
Fold sammen
Fra mandag den 26. januar kommer det forbrugerne til gode med billigere mælk i supermarkeder og dagligvarebutikker.

Mejerigiganten har besluttet at indlede en landsdækkende priskrig, efter at lavpriskæden Aldi har sænket sine priser med 14 procent. Arla lancerer således en discountmælk under navnet DanMælk, der vil matche Aldis priser.

Dansk Supermarked vil i Føtex-, Netto- og Bilka-butikker sælge en liter minimælk til 4,95 kr. pr. liter, mens en liter letmælk kommer til at koste 5,25 kr. Arlas letmælk koster i dag 5,85 kr.

»Hvis ikke vi har mælk til den rigtige pris, mister vi kunder i butikkerne,« siger indkøbsdirektør Morten Petersen fra Dansk Supermarked.

Arla tjener de fleste af sine penge på mælk og frygter, at der vil vælte billig tysk mælk over grænserne til danske forbrugere.

»Der findes meget billig mælk i Europa i kølvandet på EUs landbrugsreform, der har ført til lavere priser på mælk. Vi vil se, at der kommer flere tyske og hollandske mejeriprodukter til Danmark. Og når EU indlemmer de nye lande fra maj i år, kommer der sikkert også produkter fra Østeuropa. Alt i alt vil der blive tale om en massiv import,« forudser adm. direktør Åke Modig fra Arla Foods.

Når Dansk Supermarkeds kæder har billig mælk fra næste mandag, har de private købmandsbutikker det også.

»Det garanterer jeg dig for,« siger divisionsdirektør Bjarne Bak fra grossisten Supergros, der er grossist for de private købmænd.

Discountmælken er billigere end den friskere Arla Ekspres mælk, der fortsat er Arlas mærkevare: »Ekspresmælken skal være i butikkerne allerede 12 timer efter afhentningen fra gården i aften- og nattetimerne. Der kan gå op til 54 timer, fra DanMælken bliver malket, til den produceres,« siger kategorichef Karsten Jeppesen, der har ansvaret for Arlas mælk til det danske marked.

Aldi får mælk fra et nordtysk mejeri, men råvaren er mælk fra Ørbæk Mejeri på Fyn.

»Hver uge sender vi 230 ton råmælk til det tyske mejeri, som bagefter leverer det til Aldis butikker i Danmark,« siger mejeriejer Preben Faurholdt Jensen. Arla under pres. Business side 5