Arktisk milliardfond skal sætte skub i Grønland

Ambassadør Peter Taksøe-Jensens forslag om en særlig arktisk fond til investeringer i Grønland vækker jubel i Grønland og i PensionDanmark. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) siger, at han afventer et udspil i sagen fra det officielle Grønland.

Blomsterbugten i Franz Joseph Fjord i Grønland. En ny fond skal sætte skub i udviklingen. Foto: Iris Fold sammen
Læs mere
Foto: mrallen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ny arktisk investeringsfond med klækkelige kapitalindskud fra danske pensionskasser til at sætte fart på erhvervsudviklingen i det økonomisk skrantende Grønland har igen fået vind i sejlene.

Bliver et forslag fra den udenrigspolitiske gransker, ambassadør Peter Taksøe-Jensen, om en særlig arktisk fond realiseret i løbet af de nærmeste år, kan der være milliarder af kroner i risikovillig kapital på vej til investeringer i Grønland. Det drejer sig ifølge forslaget bl.a. om at sat gang i investeringer satellitbaseret bredbånd og overvågning til gavn for både det civile Grønland og det danske forsvar i Arktis.

»Der er stort behov for investeringer i digital og trafikal infrastruktur i Grønland. Det vil stige i takt med, at Arktis får større geopolitisk betydning. Klimaforandringerne åbner for nye skibsruter nord om Rusland og Canada til og fra Asien og vil også forstærke kapløbet om de ressourcer, der er i Arktis. Det er lige fra mineraler til olie og fisk,« siger administrerende direktør Torben Möger Pedersen fraPensionDanmark.

Pensionskasser ventes at spille central rolle

I dag har Grønland med sine omkring 56.000 indbyggere et ekstremt dyrt og meget langsom mobilt eller fastnet bredbånd til internet. Kun et par af de største byer som Nuuk og Qaqortoq har lidt billigere bredbånd, men det er stadig langt dyrere end i Danmark. Selvstyret modtager årligt 3,7 mia. kroner fra danske skatteydere i tilskud.

Men da den strategisk vigtige arktiske del af det dansk-grønlandsk-færøske rigsfællesskab spiller en større og større rolle, er det et stort og udækket behov for finansiering af satellitbaseret bredbånd til både Grønlands erhvervsvirksomheder og indbyggere samt forsvaret. Det påpeger eksperter.

I den danske pensionsbranche medPensionDanmarkstopchef Torben Möger Pedersen i spidsen jubler man over det nye initiativ fra Peter Taksøe-Jensen. Han er meget begejstret over statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) udenrigspolitiske gransker, Peter Taksøe-Jensens forslag om at etablere en offentlig-privat dansk-grønlandsk investeringsfond.

I mandags foreslog Taksøe-Jensen i sin rapport »Dansk diplomati i en brydningstid – vejen frem for Danmarks interesser og værdier mod 2030« en særlig arktisk fond. Den skal primært anvendes til investeringer i satellitbaseret internet og overvågning i Grønland og det arktiske område.

Det grønlandske parlament og regering er også positivt stemt over for en sådan fond, siger Aaja Chemnitz Larsen, der er partiet IAs medlem af Folketinget og Landstinget.

Pensionskasserne ventes at komme til spille en central rolle som sammenlagt den største investorgruppe i den arktiske fond. Ligesom de gør det i de offentligt-private fonde, Klimainvesteringsfonden og Landbrugsfonden.

Torben Möger Pedersen, der har siddet som medlem af Peter Taksøe-Jensens rådgivende følgegruppe, ser store muligheder i kommende private og offentlige investeringer i en milliardstor grønlandsk-dansk investeringsfond.

»Hvis man får lavet noget, der både skaber bedre kommunikation for forsvaret via satellitter og styrker den civile kommunikation med bedre bredbåndsforbindelser, vil det være en kæmpefordel for det grønlandske samfund. Et privat-offentligt partnerskab kan også få enorme muligheder for udvikling af turismen i Grønland,« siger Torben Möger Pedersen.

Han ser ligeledes gerne, at den arktiske fond bliver dannet efter samme principper som Klimainvesteringsfonden og Landbrugsfonden, hvor der er private og offentlige investorer. Det har hans selskab tidligere foreslået.

F.eks. har klimafonden investeret omkring 90 mio. kroner i aktiekapital til Afrikas største vindmøllepark i Kenya til fem milliarder kroner. Her leverer Vestas 365 vindmøller, dvs. en komplet vindfarm. Samtidig stiller en anden dansk statsfond, EKF, Eksport Kredit Fonden, garantier for omkring en milliard kroner.

»I en arktisk fond er det nødvendigt med danske og grønlandske offentlige midler for at afdække de særlige risici, der er forbundet med investeringer i Arktis,« siger Torben Möger Pedersen.

Bred politisk opbakning i Grønland

Aaja Chemnitz Larsen fra det største oppositionsparti i Grønlands Landsting, IA, er én af de grønlandske politikere, der gennem lang tid har kæmpet for at få etableret en arktisk investeringsfond.

»Der er bred politisk opbakning i Grønland til et forslag om en fond, som regeringspartiet Demokraterne er kommet med. Det er en del af koalitionsaftalen for Landsstyret, at man vil arbejde for en sådan fond. Billigere og bedre internet kan få rigtigt stor betydning. Den kan være med til at sikre både bæredygtig vækst, erhvervsudvikling, fjernundervisning og nye arbejdspladser i Grønland,« siger hun.

Udenrigsministeriets Peter Taksøe-Jensen skriver i sin rapport, at udviklingen i Arktis frem til 2030 vil byde på nye muligheder og udfordringer for Rigsfælleskabet. Isens afsmeltning vil skabe øget aktivitet inden for blandt andet råstofudvinding, transport og turisme samt et stigende behov for overvågning, søredning og miljøbeskyttelse.

»Grønland har et stort investeringsbehov i kølvandet på, at klimaforandringerne giver nye vilkår for skibsfart og turisme. Hvis Danmark skal leve op til sine forpligtelser som arktisk nation, så skal man rykke,« siger PensionDanmarks topchef Torben Möger Pedersen.

Den nye rapport er på anden måde også bemærkelsesværdig, fordi Peter Taksøe-Jensen sætter ord på det danske kongeriges og Rigsfællesskabets position som en arktisk stormagt.

Positionen som arktisk stormagt

Statsminister Lars Løkke Rasmussen er helt enig med sin gransker i, at kongeriget er en arktisk stormagt. Det sagde statsministeren tirsdag i en spørgetime i Folketinget om den udenrigspolitiske rapport.

Her forklarede statsministeren på spørgsmål fra Aaja Chemnitz Larsen, at han endnu ikke fra Naalakkersuisut, Grønlands Landsstyre, »er blevet mødt med noget ønske om en fælles dansk-grønlandsk erhvervsfond eller andet«.

»Skal der være en drøftelse konkret om det, må det simpelthen bero på, at der officielt fra Grønlands side tages et initiativ,« understregede Lars Løkke Ramussen over for Folketinget.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Grønlands udenrigsminister, Vittus Qujaukitsoq, Siumut, der er landsstyrets talsmand omkring Taksøe-Jensens rapport og den arktiske fond.