Arbejdsløsheden i Spanien når igen rekordhøjder

Hele 27,16 procent af arbejdsstyrken i landet var uden job i første kvartal i år.

Foto: DOMINIQUE FAGET
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Arbejdsløsheden i Spanien er steget til nye rekordhøjder.

Hele 27,16 procent af arbejdsstyrken i landet var uden job i første kvartal i år. Og således er arbejdsløshedskøen blevet længere end kvartalet før, hvor 26,02 var arbejdsløse.

Tilsammen har 237.400 mennesker i det sydeuropæiske land mistet deres job i første kvartal, hvilket bringer det totale antal personer uden arbejde op på 6,2 millioner, oplyser landets nationale statistiske institut.

Det er første gang i Spaniens historie, at arbejdsløsheden har passeret seks millioner.

Landets livsvigtige turistbranche melder om tab af mange arbejdspladser efter afslutningen af jule- og nytårssæsonen.

Oppositionen med det socialdemokratiske parti PSOE i spidsen raser over, at den konservative regering har gjort det lettere for virksomheder at opsige ansatte. Det skete som et resultat af nogle reformer, der også skulle gøre det lettere for spansk erhvervsliv at ansætte.

- Men reformerne har haft en katastrofal virkning på arbejdsmarkedet, siger den socialdemokratiske politiker Oscar Lopez.

Spaniens ledighed nåede et lavpunkt på 7,95 procent i andet kvartal af 2007, da landet var på toppen af ​​en højkonjunktur, som tillod dem at skabe mere end halvdelen af alle nye job i eurozonen mellem 2002 og 2005.

Men den spanske ledighed er hvert kvartal siden da steget støt i takt med, at landets boligmarked kollapsede og kastede millioner af mennesker ud i arbejdsløshed og landet ud i en dyb økonomisk krise.

I Frankrig, den næststørste økonomi i eurozonen, bliver officielle tal annonceret senere torsdag. De forventes og så afsløre et rekordstort antal arbejdsløse .

Den spanske premierminister Mariano Rajoys konservative regering, der tiltrådte i december 2011 efter en jordskredssejr, som den blandt andet fik på grund af ​​løfter om at skabe flere arbejdspladser, vil fredag præsentere en ny pakke af reformer.

De skal efter planen genoplive den spanske økonomi.

/ritzau/AFP

Redaktion +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk