Arbejdsløshed kan ændre dine personlighedstræk

Ifølge en ny undersøgelse sætter det spor i både psyke og personlighedstræk, når man har været ledig i en længere periode - og det skader muligheden for at komme tilbage i job.

Foto: Thomas Lekfeldt. Jobcenter. ARKIVFOTO.
Læs mere
Fold sammen

Arbejdsløshed er ikke bare skidt for privatøkonomien og humøret - længere tid uden for arbejdsmarkedet kan også påvirke din psyke, karakter og personlighedstræk, viser en ny undersøgelse ifølge Politiken. Og ændringerne gør det endnu sværere at få et job igen.

Det viser en stor personlighedsundersøgelse af ledige danskere, der er foretaget af firmaet People Test Systems ud fra data, der er indsamlet over 2,5 år fra mere end 17.000 lønmodtagere - heraf 3.000 ledige.

Ifølge undersøgelsen bliver man efter længere tids arbejdsløshed både mindre fleksibel, initiativrig og risikovillig, ligesom selvtilliden er i fare for at dale sammen med energien og konkurrencelysten. Evner og træk, der ellers skal hjælpe en tilbage på arbejdsmarkedet.

Direktør i People Test Systems Torben Tolstøj mener, at undersøgelsen giver grund til bekymring:

»Der er så meget fokus på, hvordan økonomi, dagpenge og kontanthjælp udvikler sig for danskere, der er så uheldige at miste jobbet. Men det er jo mindst lige så relevant at undersøge, hvad der sker med de mennesker, det handler om. Hvad sker der inde bag facaden med psyken og personligheden,« siger han til Politiken.

Ifølge den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik har ledighedsprocenten ligget uændret på fem procent i fem måneder i træk.