Arbejdsglæde betaler sig

En god investering: De bedste arbejdspladser er også de bedste forretninger, for medarbejderglæde kan ses direkte på bundlinjen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Af Frank Stokholm,

Der er penge i medarbejderglæde. Tilfredse medarbejdere yder mere end utilfredse. Konkurrencen om at blive en af Danmarks bedste arbejdspladser er ikke alene et spørgsmål om trivsel og menneskelig udvikling.

Det er også benhård business. For medarbejderglæde kan ses direkte på bundlinjen.

Siden 1997 har USA kåret sine bedste arbejdspladser på samme måde, som Danmark gør nu. Og år efter år viser det sig, at de 100 bedste arbejdspladser også i økonomisk henseende er særdeles godt kørende.

En nødvendighed

I forbindelse med kåringen af de 100 bedste arbejdspladser i 2001 beregnede det amerikanske erhvervsmagasin Fortune Magazine, hvor meget bedre de bedste arbejdspladser klarer sig.

Over en tiårs periode forrentede de 100 bedste arbejdspladser i USA aktionærernes investering med 36 procent om året.

Dette kan sammenlignes med de 500 store virksomheder samlet i S&P 500 indekset. Her var forrentningen i samme periode 18 procent om året. For investorer er medarbejderglæde ikke bare en luksus, men noget af det dyrebareste i en virksomhed.

Analysen i Fortune Magazine bekræftes af flere andre studier.

I 2001 fremlagde Gallup i USA et studie, hvor 105.000 medarbejderes arbejdsglæde blev målt på baggrund af tolv spørgsmål.

Studiet, som siden blev populariseret i management bestselleren »First, Break All the Rules«, konkluderer, at der er en direkte sammenhæng mellem medarbejdernes tilfredshed og så overskud, produktivitet og kundetilfredshed.

Resultatløn

I Sverige har kæden af Scandic Hoteller analyseret, om der er en sammenhæng mellem medarbejdertilfredshed og så overskuddet i de 60 forskellige byer, hotelkæden opererer fra.

Det er der, viser analysen. En femtedel af variationen i overskuddene kan forklares ud fra medarbejdernes arbejdsglæde.

På baggrund af analysen har Scandic Hoteller indført resultatløn, hvor de lokale ledere blandt andet aflønnes ud fra, hvor tilfredse deres ansatte er. Denne type aflønning er allerede udbredt i USA. Med den betydning, arbejdsglæde har for overskuddet, er det formentlig et spørgsmål om tid, før noget tilsvarende for alvor bryder igennem i Danmark.

bny@.dk