Arbejdsgivere kræver lov om barsel

Politikerne skal lave en følgelov, så alle arbejdsgivere deler udgifterne til barsel, mener HTS og Dansk Byggeri. De frygter for ulige vilkår.

Læs mere
Fold sammen
Alle arbejdsgivere skal spytte i kassen til en barselsfond, også dem som ikke er medlem af DA.

Det mener Dansk Byggeris adm. direktør Jens Klarskov og direktør i HTS-Arbejdsgiverforeningen Preben Albæk Petersen.

De kræver, at politikerne laver en følgelov, så de 750.000 privatansatte lønmodtagere, der ikke er dækket af en overenskomst på LO/DA-området også bliver omfattet af en barselsfond.

»De uorganiserede arbejdsgivere med mange mandlige ansatte får en konkurrencefordel, hvis de kan stå udenfor en barselsfond. Det kan ikke være rigtigt, at mine medlemmer skal straffes, fordi vi har været de pæne drenge, der har fulgt politikernes ønske,« siger Jens Klarskov.

Han bakkes op sin kollega i HTS.

»Vi regner med at, der kommer en følgelovgivning, for det kan ikke være rigtigt at nogle arbejdsgivere kan køre på frihjul ved at stå udenfor en barselsfond,» siger Preben Albæk Petersen.

Dyrt for byggeriet
Jens Klarskov understreger, at han er godt tilfreds med, at der er kommet en barselsfond for hele DA-området.

Med kun fire pct. kvinder blandt de ansatte, havde det ellers været billigere for byggeriet at lave deres egen barselsfond, som der var lagt op til.

»Det er rigtigt, at vi kunne få en billigere ordning, hvis vi stod alene. Men de børn, der bliver født, skulle også gerne ende i bygge- og anlægsbranchen. På lang sigt er det ikke holdbart, hvis vi putter os under dynen og isolerer os i en forkælet enklave,« siger Jens Klarskov.

Modsat byggeriet, så var der ikke aftalt nogen barselsfond i det store transportforlig mellem HTS og SiD.

»Vi ønskede ikke separate fonde på enkelte områder. Men vi har accepteret, at DA løfter en opgave, som har haft stor politisk bevågenhed. Tilgengæld må politikerne også leve op til deres del af ansvaret,« siger Preben Albæk.

Fogh overvejer sagen
Dansk Handel og Service, DH&S, er et kvindetungt område, som i mange år har haft en barselsfond højt på ønskesedlen.

Her vil de fleste medlemsvirksomheder få flere penge retur fra barselsfonden, end de skal betale.

»Men nogle af mine medlemmer vil da forvente, at der kommer lovgivning. Jeg har jo også medlemmer som yder til en barselsfond uden at få meget igen,« siger Søren B. Henriksen, adm. direktør for DH&S.

Fra politisk side er de konservative og de radikale villige til at lave en følgelov, som udligner udgiften til barsel mellem alle private arbejdsgivere.

Socialdemokraterne er imod, mens statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) overvejer spørgsmålet indtil lønmodtagerne har afsagt deres dom over mæglingsforslaget fra LO og DA.