Apples mystiske tilbagetog vækker stor forundring: Vi ved ikke noget

Det vakte stor opsigt, da de amerikanske IT-giganter Apple, Google og Facebook købte grunde til datacentre i Danmark. Nu har to ud af de tre trukket sig – tilsyneladende uden forklaring.

Ved Foulum nær Viborg går det planmæssigt med byggeriet af Apples nye datacenter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Aabenraa undrer Stig Isaksen, direktør for kultur, miljø og erhverv i kommunen, sig lige så meget som resten af Danmark.

Apple har netop trukket sig ud af byggeriet af et stort datacenter uden for Aabenraa, og den amerikanske IT-gigant har ikke givet nogen særlig forklaring.

»Vi er da lige så nysgerrige efter årsagen, som du er,« lyder det fra direktøren.

Apple orienterede i dag på et telefonmøde kommunen om, at Apple nu vil sælge den byggegrund, som koncernen havde købt til formålet. Og der fulgte ikke nogen særlig forklaring med.

»Vi fik kun at vide, at det var en overordnet strategisk forretningsbeslutning truffet i USA,« siger Stig Isaksen.

Apple købte grunden på 285 hektarer nær Aabenraa i sommeren 2017 og er samtidig i gang med at bygge et datacenter nær Viborg, som efter planen skal sættes i drift 2019.

Google købte i 2017 en meget stor nabogrund til Apples, hvor der også planlægges et datacenter, og Facebook havde indtil marts i år også planer om at bygge et datacenter i Esbjerg. I marts trak Facebook i bremsen for planerne, men hverken Stig Isaksen eller investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet kan se en oplagt årsag til, at de amerikanske koncerner trækker følehornene lidt til sig.

»Der er ikke tale om faldende datamængder eller sådan noget,« siger Per Hansen.

Han kan kun komme i tanke om, at det måske ikke er gået så gnidningsfrit med at få aftaler om centrenes afsætning af den massive varmeudledning som forventet. Men det afviser Sig Isaksen som et problem, og det var heller ikke et punkt, som parterne overhovedet nåede frem til at forhandle om.

Nu forsøger Aabenraa Kommune at hjælpe Apple med at få solgt grunden.

»Heldigvis er Apple ikke den eneste spiller på det marked, og som vores Datacenterstrategi jo tydeligt beskriver, har vi en målrettet strategisk indsats, som blandt andet sigter mod to datacentre i drift og to under planlægning i 2022. Det mål arbejder vi stadig benhårdt for at nå, selvom Apples uventede besked i dag nok risikerer at forsinke os,« skriver borgmester i Aabenraa Thomas Andresen i en meddelelse om sagen.