Apple retter digital hjælper til efter afsløring af aflytning

Brugere af Apples produkter skal nu selv sige god for, at samtaler med Siri bliver optaget og brugt.

Apples stemmetjeneste Siri er en digital assistent, som man kan spørge om hjælp - for eksempel hvad klokken er, eller hvordan vejret bliver i morgen. (Arkivfoto) Josh Edelson/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Apple ændrer indstillingerne på den digitale assistent Siri, så samtaler med brugere ikke længere automatisk bliver gemt.

Det oplyser den amerikanske techgigant i en pressemeddelelse.

For nylig har det været fremme, at firmaer hyret af Apple og Google har aflyttet og udskrevet lydfiler fra telefoner og højttalere.

Brugerne af Siri vil dog have mulighed for at sige ja til, at Apple må bruge optagelserne for at hjælpe med at forbedre Siri.

Apple varsler desuden, at det fremover kun er selskabets ansatte, som kan tilgå optagelserne - hvis brugerne vel at mærke har sagt ja.

Siri er en digital hjælper, som er installeret i blandt andet telefoner og højttalere. Google har et lignende produkt kaldet Google Assistent.

Man kan tale til dem og spørge om alt fra klokken til en vejrudsigt. Siri svarer igen med en robotstemme.

De seneste måneder har det været fremme, at Apple har betalt eksterne firmaer for at transskribere brugeres samtaler med Siri.

Deres opgave var at lytte efter sprogmønstre, slang og dialekter, som blev forkert tolket af maskinerne, sådan at talegenkendelsen kunne forbedres.

Det har også været for danske Apple-brugere. Politiken skrev tidligere i august, at tidligere ansatte hos danske samarbejdspartnere til Apple transskriberede samtaler fra Apple-brugere.

Men de ansatte overhørte også tale, som ikke var rettet mod Siri. For eksempel skænderier.

Problemet har ifølge eksperter været, at Siri tilsyneladende ofte optager lyd uden at være bedt om det, eller uden at brugerne ved det.

Apple begrunder ændringerne med de bekymringer, som er blevet rejst efter de seneste afsløringer om aflytningerne.

»Vores mål med Siri er at give den bedste oplevelse for vores kunder og samtidig beskytte deres privatliv,« skriver Apple i pressemeddelelsen.

Apple håber, at mange brugere fortsat vil lade selskabet lytte til optagelserne med Siri for at at gøre den digitale assistent bedre.

»Vi skabte Siri for at hjælpe kunder med at få tingene gjort hurtigere og lettere, uden at kompromittere deres ret til privatliv,« skriver Apple.

/ritzau/