Apple beskyldt for skattetænkning i milliardklassen

Den amerikanske elektronikkæmpe har angiveligt over en årrække sendt 94 milliarder dollar i skattely - senest er det blevet til en milliard dollar om ugen.

Foto: ROBERT GALBRAITH. Elektronikkæmpen Apple får ros for meget - men ikke for sin skattebetaling.
Læs mere
Fold sammen
Sender elektronikkæmpen Apple milliarder gennem skattely for at undgå at betale skat? Hvis man søger svaret i avisen Sunday Times analyse søndag, er svaret et rungende ja.

Avisen er kommet frem til, at Apple i de sidste måneder af 2012 sendte tæt på en milliard dollar i skattely om ugen - nærmere betegnet 11 milliarder dollar i fjerde kvartal 2012. Og regner man sammen, hvad Apple har overført af indtægter til skattely i årenes løb, så kommer man op på svimlende 94 milliarder dollar (520 mia. kroner).

Havde Apple i stedet valgt at betale skat i de lande, hvor pengene var tjent, så ville de kunne have været mærkbare tilskud til de kriseramte nationer. Og det er ikke småbeløb, der er tale om. Ifølge avisen The Telegraph kunne Apple være stødt ind i virksomhedsskatter på eksempelvis 24 procent i Storbritannien og 35 procent i USA.

Ved at sende de store beløb ud af nationer med relativ høj virksomhedsbeskatning har Apple tilsyneladende scoret en voldsom profit. I hvert fald har avisen regnet sig frem til, at elektronikkoncernen blot har betalt 1,9 procent af overskuddet i skat i de oversøiske nationer, hvor den har selskaber.

Med analysen i Sunday Times står det klart, at Apple er et medlem af den klub af store multinationale selskaber, der ikke er bange for at flytte overskud fra højtskattelande til skattely. For nyligt var den britiske premierminister David Cameron ude med riven efter virksomheder som Google og Starbucks, da deres britiske omsætningstal slet ikke hang sammen med deres skattebetaling. Så sent som i sidste uge sagde premierministeren at det var på tide, at de store koncerner vågnede op til virkeligheden.

I den seneste sag med Apple har briterne da også noget at blive forarget over. Ifølge Sunday Times meldte Apple i 2011 om et salg på en milliard pund og et overskud på 81 millioner pund i Storbritannien. Det medførte en skattebetaling på 14 millioner pund.

Avisen mener dog, at et mere realistisk bud på Apples Storbritannien-omsætning i 2011 var 6,7 milliarder pund. Det beløb ville kunne have kastet et overskud på 2,2 milliarder pund af sig, og det ville i sidste ende have medført en skatteregning på 570 millioner pund. Altså mere end en halv milliard pund (ca. 4,3 mia. kr.) mere end det, der rent faktisk blev betalt i skat.

Før man farer i flint over virksomheders skattetænkning skal man nok have in mente, at det ofte argumenteres, at der ikke er tale om, at selskaberne direkte forbryder sig mod landenes skattelovgivning.

Argumentet er i stedet, at virksomhederne blot benytter sig af gældende skattelov, og at regeringerne bør ændre lovgivningen, hvis de synes, at skattesystemet ikke fungerer. Derudover er mange virksomheder også tilhængere af, at myndighederne burde regne andre skatter med i det store regnskab - eksempelvis grønne afgifter og beskatning af løn - når de gør regningen op. Det vil nemlig også vise noget om, hvor store indtægter en virksomhed genererer til nationens fordel.

Den mest kendte metode til at flytte overskud til lavt beskattede lande er ved hjælp af den såkaldte transfer pricing. Den bygger ganske enkelt på, at en koncerns datterselskaber i forskellige lande køber og sælger varer til hinanden til opskruede priser. På den måde kan overskud flyttes fra et land til et andet.

Myndighederne i en lang række lande - deriblandt Danmark - forsøger at dæmme op for urimelig transfer pricing, men det er et kompliceret område, der ofte kan munde ud i langstrakte retsopgør, da det kan være svært for myndighederne at fastsætte, hvad en rimelig og acceptabel handelspris mellem to selskaber, der er en del af en koncern, skal være.