Apotekermonopol sat under pres

Apotekernes samarbejde med de omsiggribende indkøbsfællesskaber truer branchens egen monopolstatus. Apotekernes etik bør være hvidere end sne, mener politiker. Over 100 apoteker er involveret i landmændenes rabatrytteri.

Med deres medvirken i danske svineproducenters omfattende rabatrytteri sætter landets apoteker nu deres eget monopol under pres.

Når apotekerne har råd til at pumpe penge ind i rabat-konstruktioner på medicinområdet, så tjener de for meget.

Sådan lyder meldingen fra Socialdemokraterne og Venstre, som advarer apotekerne om, at de leger med ilden, når de er med til at udnytte et hul i loven og give enkelte kundegrupper rabat på medicin, mens andre kunder må betale normal-pris.

Som beskrevet i Berlingske Tidende i sidste uge har apotekerne i stort omfang sendt penge til en ny jungle af rabatbaserede medicin-selskaber, der ejes af svinebønder og grovvareselskaber.

Selskaberne er indkøbsfællesskaber og formidler pengene videre som kontant bonus til landmændene.

Preben Rudiengaard (V), sundhedsordfører på medicinområdet, betegner apotekernes medvirken i landmændenes opfindsomme omgåelse af rabatforbudet på medicin som »galimatias«.

»Ingen grupper i samfundet må kunne få medicinen billigere end andre. Medicin skal så langt ned i pris som overhovedet muligt, men det skal ikke foregå med rabatter. Det skal stoppes ligesom momshuller og andre fiduser, og det arbejder ministeren og Lægemiddelstyrelsen på«.

Det var Berlingske Tidendes afdækning af det nøje konstruerede bonus-rytteri på medicinområdet, der i sidste uge fik sundhedsminister Lars Løkke Rasmussens embedsmænd i Lægemiddelstyrelsen til at erklære, at der bliver dæmmet op for rabatterne hurtigst muligt.

At give rabat til kunderne er ulovligt for apotekere. Men anført af apotekerne i Ejby, Skanderborg og Horsens er over 100 ud af knapt 300 apoteker involveret i at sende penge til landmændenes medicinselskaber. Grossisterne bidrager også i vidt omfang til bonus-rytteriet, ligesom producenterne i udgangspunktet lægger et prisniveau, der mange gange tillader et økonomisk »fedtlag«.

Det er forholdsvist let at lukke hullet i loven, vurderer flere branchekilder over for Berlingske Tidende: Bliver fødevareproducenter skrevet ind i apotekerloven på linie med dyrlæger - som ikke må kunne tjene penge på at sælge medicin samtidig med at de udskriver recepter - så må de 12-15 landmandsejede rabatselskaber dreje nøglen om.

Men når hullet er lukket er der fortsat et principielt problem, påpeger politikerne.

Lone Møller (S) tager rabat-cirkuset som et udtryk for, at både apotekersektoren og grossisterne tjener for meget.

»Det er et udtryk for, at der er plads til at sænke apotekernes fortjeneste og dermed medicinpriserne for alle.«

Monopoler er langt fra Venstres livret. Ifølge Preben Rudiengaard må apotekerne gøre sig fortjent til deres monopolstatus med en etik hvidere end nyfalden sne.

»Hvis ikke apotekerne sikrer, at de penge, der er i systemet, kommer alle patienter til gode, så er der noget galt. Apotekerne kontrolleres i forvejen meget tæt, men vi er klar til øget kontrol, hvis det viser sig, at de ikke forvalter deres monopol hensigtsmæssigt«.

Monopol forpligter
Går regeringen ind for monopol til apotekerne?

»Vi har ikke andet alternativ i øjeblikket. Men et monopol forpligter. Hvis apotekerne er med til at bruge et hul i loven, som kan få hele systemet med faste priser til at slå revner, så vil vi skride meget hårdt og hurtigt ind over for dem,« siger han.