Apotekerformand går i utide

Afgang Apotekerforeningens formand Paul Bundgaard forlader posten halvandet år før tid. Næstformanden Niels Kristensen tager over og agter at stille op til posten i maj.

Apotekerformand går i utide - 1
Formanden for Danmarks Apotekerforening Paul Bundgaard stopper overraskende fra årsskiftet. <br>
Læs mere
Fold sammen
Formanden for Danmarks Apotekerforening Paul Bundgaard stopper overraskende fra årsskiftet, halvandet år før hans valgperiode udløber.

Det sker i forlængelse af, at Apotekerforeningen i går underskrev et såkaldt charter med medicinalindustrien og de andre lægemiddelleverandører om at sikre apotekernes uafhængighed.

Efter et par år hvor der har været sået stærk tvivl om, hvorvidt det har været tilfældet, har aftalen med lægemiddelleverandørerne været særlig vigtig at få i stand for Paul Bundgaard.

Timing
Nu da branchen tilsyneladende er blevet enig om et sæt fælles spilleregler overlader han formandsposten til Apotekerforeningens næstformand, den 43-årige apoteker Niels Kristensen fra Lyngby Svane Apotek.

»Nu har jeg været med i ti år, og jeg bliver 62 år næste gang, så jeg har lyttet lidt mere til, hvad mine omgivelser siger til mig - primært min familie og mine venner - og så har jeg Roskilde Dom Apotek, jeg skal drive i Roskilde,« siger Paul Bundgaard, som har været formand for Apotekerforeningen i syv og et halvt år.

Foreningen har de sidste par år været voldsomt i vælten med sager om medicinalindustriens gaver til og sponsorering af apotekernes faglige arrangementer og tvivlsomme rabatordninger.

Hårdeste opgave
Men adspurgt om, hvad der har været hårdest som formand det sidste års tid svarer Paul Bundgaard:

»Jeg vil nok sige at sidste år, hvor jeg var formand for de danske og nordisk apoteker og præsident for de europæiske apoteker var hårdt med en masse rejsedage. Det var en stor opgave at få de ti nye EU-medlemslande med på apoteksområdet.«

Niels Kristensen overtager efter foreningens love formandsposten frem til generalforsamlingen i maj. Men har planer om at stille op for at fortsætte.

Han har i nogen tid vidst, at Bundgaard ville trække sig før tid.

»Det kommer da som overraskelse for det er midt i en periode. Men det kommer ikke som noget stort chok,« siger Niels Kristensen.

Han er uddannet cand. pharm fra 1988 og efter forskellige job i branchen overtog han 1. februar 2001 apoteket i Lyngby. I maj 2002 blev han medlem af Apotekerforenignens bestyrelse, og han har været næstformand i halvandet år.

Målsætning
Hans målsætning er nu at fortsætte med at få apotekerne fast placeret som en del af sundhedssektoren.

»Vi har fået det slået fast i finansloven, hvor vi mod fast betaling skal yde rådgivning til astmapatienter og om rygeafvænning. Det er vigtig at vi nu signalerer, at apotekerne har nogle kompetencer, som det kan betale sig at bruge,« siger Niels Kristensen .