Antallet af tvangsauktioner falder til det laveste i 14 år

En god udvikling på boligmarkedet under corona har været medvirkende til, at færre huse ender på tvang.

I første halvår har der været 766 tvangsauktioner. Det er ikke set lavere siden 2007 - tiden før finanskrisen. (Arkivfoto) Claus Bech/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Antallet af boligejere, der må se deres hus eller lejlighed ende på tvangsauktion, er på det laveste niveau i 14 år.

Det viser tal fra Danmarks Statistik. I første halvår har der været 766 tvangsauktioner, og det er ikke set lavere siden 2007 – tiden før finanskrisen.

Ifølge boligøkonom Mira Lie Nielsen fra Nykredit skyldes det lave antal tvangsauktioner, at boligmarkedet har været godt kørende de seneste år – også under corona.

»Antallet af bolighandler er steget i samtlige kommuner det seneste år, og der er samtidig pæne prisstigninger selv et godt stykke ude i provinsen.«

»Har man skullet sælge sit hus, så har der i mange år ikke været bedre muligheder for det end i det seneste års tid,« siger hun i en kommentar.

Der går typisk seks-ni måneder, fra man ikke betaler af på sit boliglån, til boligen ender på tvangsauktion.

Derfor er tvangsauktionerne i juni typisk boliger, hvor ejerne ikke har kunnet betale i efteråret sidste år.

Antallet af tvangsauktioner har generelt set været nedadgående gennem de seneste knap ti år.

I 1990erne var der 1500-1800 tvangsauktioner hver måned, og selv om antallet af tvangsauktioner steg efter finanskrisen, var antallet kun over 500 i nogle få måneder.

Ifølge Mira Lie Nielsen hænger udviklingen sammen med indførslen af afdragsfrie lån i 2003, og at renterne gennem de seneste er år faldet til et historisk lavt niveau.

»Afdraget udgør en stor del af den månedlige ydelse på realkreditlånet, og muligheden for afdragsfrihed i perioder, hvor indkomsten er midlertidigt lav, kan være afgørende for evnen til at betale terminen,« siger hun en kommentar.

/ritzau/