Ansatte i Nationalbanken køber og sælger aktier i arbejdstiden

Medarbejderne i Nationalbanken kan handle med aktier direkte hos Københavns Fondsbørs, selv om direktør Bodil Nyboe Andersen med få ord kan påvirke de finansielle markeder. Inden for visse rammer er det lovligt, men »betænkeligt og uheldigt,« mener ekspert i børsret.

Nationalbankdirektør Bodil Nyboe Andersen gør det ikke selv. Men andre ansatte i Danmarks Nationalbank handler dagligt aktier i arbejdstiden og for private midler via Nationalbankens computere, som har direkte adgang til Københavns Fondsbørs.

Det finder lektor i børsret ved Handelshøjskolen i København, cand.merc. og cand.jur. Caspar Rose yderst uheldigt.

»Det lyder problematisk. Det er uheldigt. Det er et dårligt signal at sende, og det kan være med til at sætte hele Nationalbankens uafhængighed i fare, hvilket selvsagt ikke må ske,« siger Caspar Rose.

Han understreger, at der dog ikke nødvendigvis er tale om en overskridelse af gældende regler, men alligevel finder han det »betænkeligt og uheldigt«.

Jesper Lau Hansen, professor i børsret ved Københavns Universitet, ønsker ikke umiddelbart at vurdere, om ansatte i Nationalbanken skal have lov til at handle med aktier privat. Men han peger på, at ansatte hos tilsynsmyndigheden Finanstilsynet for et par år siden fik et konkret forbud mod at handle aktier i banker og andre virksomheder, der er under tilsynets kontrol.

Danmarks Nationalbank fører Danmarks pengepolitik, og det giver adgang til dybt fortrolige oplysninger om renteændringer, valutabevægelser ind og ud af landet, interventioner på valutamarkedet, bankernes finansielle dispositioner med videre, som let kan påvirke de finansielle markeder.

Solgte før kursfald
På Københavns Fondsbørs' hjemmeside kan man imidlertid se, at ansatte i Nationalbanken jævnligt køber og sælger aktier.

Det skete eksempelvis 4. marts, da en ansat i Danmarks Nationalbank købte 65 Novozymes-aktier kl. 15.50 til kurs 260,50 - svarende til en handel på knap 17.000 kroner. Aktien er siden faldet en smule, så det har endnu ikke været nogen supergod investering.

Tirsdag 9. marts solgte enten den samme person eller en anden fra Danmarks Nationalbank kl. 12.33 hele 1.000 stk. Nordea-aktier til kurs 42,50. Det svarer til en handel på 42.500 kroner. Her var timingen bedre, eftersom aktien senere på dagen faldt yderligere i kurs.

Men næsten dagligt finder mindre handler med aktier sted, som gennemføres af »Danmarks Nationalbank«, der er medlem af Københavns Fondsbørs og derfor har direkte adgang til det danske børsmarked.

Strenge insiderregler
Winnie Jakobsen fra Nationalbankens sekretariat oplyser, at det i hvert fald ikke er Bodil Nyboe Andersen, som bruger arbejdstiden på at handle aktier.

»Nej, hun har ingen aktier og handler slet ikke. Men ansatte i Danmarks Nationalbank har ligesom medarbejdere i bankerne mulighed for at handle mindre poster af aktier privat. Men alle ansatte er underlagt samme insiderregler, som gælder for den øvrige finansielle sektor,« lyder svaret.

Winnie Jakobsen afviser også, at handlerne foretages af ansatte i Nationalbanken med adgang til vigtig viden om renteændringer, valutabevægelser eller lignende, der kan påvirke kurser på aktier, obligationer og valutaer.

»Fortrolige oplysninger af den art er forbeholdt en meget begrænset gruppe. Den slags informationer tilflyder ikke hele organisationen,« siger hun.

Insiderreglerne slår fast, at ingen, som har adgang til viden eller information, som kan påvirke kurserne på aktier eller obligationer, må bruge denne viden til at handle med. For ledende medarbejdere er reglerne særligt strenge.