Annoncehajer klar til angreb i sommerferien

Advarsel. Sommerferien er traditionelt højsæson for annoncehajer, og også i år er der stor risiko for at blive fuppet, advarer Håndværksrådet.

Landets annoncehajer vil i de kommende måneder for alvor gå til angreb på uskyldige virksomheder. For når erhvervslivet kører på halvt blus og er bemandet med ferievikarer, ser fupfirmaerne nemlig deres snit til at sælge fupannoncer i massevis.

Det fortæller Håndværksrådet, som i månedsvis har hjulpet virksomheder ud af kløerne på de ofte agressive annoncehajer.

- Som regel er der stille indtil september, men så begynder vi at få en masse henvendelser, fordi det er i denne periode, at de store regninger bliver sendt ud. Samtidig er ferien jo slut på det tidspunkt, og så bliver der kigget grundigt efter, hvis der kommer en stor regning, som virksomheden ikke kender, siger jurist Jeppe Rosenmejer.

Manipuleret med mystiske lysstofrørOg tårnhøje regninger med ukendte afsendere er noget, som direktør Lau Toxværd fra maskinfirmaet Interforst har stor erfaring med. Hans virksomhed har stadig ar efter annoncehajernes tænder. Af samme grund har han indskærpet overfor sine medarbejdere, at de siger nej til alle tilbud, og selv beder han altid om skriftligt materiale.

- Vi fik engang leveret nogle lysstofrør, som vi ikke havde bestilt. Da vi bad om dokumentation for ordren, afspillede de et bånd, som havde klippet sammen, så det lød som om, vores medarbejder havde sagt ja - men det var noget helt andet, han havde sagt ja til. Så man skal altid have ordrer og bestillinger på skrift, siger Lau Toxværd.

Tror på lavere risiko i årHåndværksrådet har ellers kæmpet en hård kamp i årevis mod de mange annoncehajer og sat fokus på problemet blandt andet via tv-indslag og hjemmesiden hajnettet.dk. En kamp, som Håndværksrådet måske er ved at vinde. I hvert fald bliver man ikke i samme grad bombarderet med henvendelser fra ulykkelige virksomheder, der har været ofre for fupfirmaer.

Samtidig er der stor sandsynlighed for, at ét af de firmaer der er årsag til størstedelen af henvendelserne, Dansk Tele Support, bliver dømt i retten på onsdag. Hvis det ender med en domfældelse, som Håndværksrådet håber, så er der i hvert fald én mindre bekymring og dermed også chance for, at virksomhederne får en roligere sommer end tidligere.

- Jeg synes, at virksomhederne generelt er blevet mere opmærksomme på ikke at købe alverdens mærkelige annoncer. Som det ser ud nu, så er problemet aftagende, især hvis Dansk Telesupport bliver dømt. Så der er grund til at tro, at sommerperioden bliver mildere i år, siger Jeppe Rosenmejer.