Anklagere øger pres på Yukos-chefer

Den russiske anklagemyndighed øgede i går presset på den russiske oliegigant Yukos og udsendte en arrestordre mod yderligere 10 Yukos-topfolk - heriblandt Leonid Nevslin, der støtter den liberale præsidentkandidat Irina Khakamada.

MOSKVA: Den russiske oliegigant Yukos kom i går under ny beskydning, da den russiske anklagemyndighed via Interpol udsendte en international arrestordre mod yderligere 10 Yukos-ansatte og folk med nær tilknytning til olieselskabet.

Den russiske anklagemyndighed beskylder de syv af mændene for at have oprettet skuffeselskaber med det formål at undrage sig russisk skat. På listen var blandt andet Yukos-storaktionærerne Leonid Nevslin, Vladimir Dubov og Mikhail Brudno, der menes at være flygtet til Israel kort tid efter arrestationen af Ruslands rigeste mand og hovedaktionær i Yukos, Mikhail Khodorkovskij, i oktober.

Kort tid efter Khodorkovskijs arrestation trådte Khodorkovskij tilbage fra posten som administrerende direktør for Yukos og overførte ifølge det israelske erhvervsblad Globes 44 procent af sin stemmevægt i Yukos til Nevslin, der dermed sidder på aktiemajoriteten. Nevslin fik kort efter ankomsten til Israel tildelt et israelsk pas.

En talsmand for Leonid Nevslin og Vladimir Dubov hævdede i går, at arrestordren mod dem er politisk, da Nevslin netop har offentliggjort, at han økonomisk vil støtte Irina Khakamada, der stiller op som liberal-demokratisk kandidat til det russiske præsidentvalg 14. marts i år.

Ksenia Judajeva fra Center for Økonomisk og Finansiel Research i Moskva er imidlertidig noget tilbageholdende med at acceptere den forklaring.

»Det er muligt, at de retsforfølger ham (Nevslin, red.) på grund af Khakamada. Men det er ikke sikkert, da der endnu er uklarhed om, hvem det egentlig er, der står bag Khakamada,« siger Judajeva.

Judajeva hentyder her til rygterne om, at det i virkeligheden er Kreml, der står bag den liberale Khakamadas kandidatur, så Putin ikke kun skal kæmpe mod lutter ukendte politikere og forretningsfolk.

»Hvis det i virkeligheden er Kreml, der står bag Khakamada, så giver det ingen mening overhovedet. Hvis det er Berezovskij (russisk oligark, der har fået politisk asyl i Storbritannien, red.), der via Nevslin støtter hende, så er der en mulig forbindelse,« siger hun.

Vækst fortsætter
Judajeva tilføjer, at meget, der før var klart og tydeligt i det russiske erhvervsliv, i dag er næsten umuligt at gennemskue.

»Og det har en potentiel negativ langtidseffekt på den russiske økonomi. Det største problem er usikkerheden om forholdet mellem erhvervslivet og myndighederne, hvilket kan få den økonomiske vækst til at falde på sigt,« siger Judajeva.

Samtidig betyder Yukos-sagen, at tendensen til, at det russiske erhvervsliv blev mere og mere gennemsigtigt og legaliseret, nu er stoppet, da det ikke længere kan betale sig at være gennemsigtig og lovlig, mener Judajeva.

På trods af Yukos-sagen fortsatte den russiske økonomi imidlertid sin stabile vækst i 2003. Det russiske bruttonationalprodukt steg med syv procent. Ruslands udenrigshandel steg med næsten en fjerdedel i forhold til 2002 og nåede op på 209 milliarder dollar. Samtidig fastholdt man med 53,7 milliarder dollar sit store overskud på handelsbalancen, meddelte det russiske økonomiministerium i går.