Anklager uden filter

Advokaten Henrik Steen Andersen er kendt som dygtig, venlig og musikalsk, men i Østre Landsret måtte Thorsen og Trads nøjes med hans iskolde angreb på deres troværdighed.

Portræt

For Kurt Thorsen og Rasmus Trads har ankesagen om PFA-skandalen langt fra formet sig som en genindspilning af sagens første akt i byretten.

Årsagen er gråhåret, har hang til farverige blazerjakker, balkanmusik og cigaretter uden filter.

Trods den umiddelbart venlige fremtoning hos sagens nye anklager, Henrik Steen Andersen, har mødet med den 61-årige advokat været en ubehagelig overraskelse for Thorsen og Trads, som har måttet værge for sig under anklagerens angreb med blandt andet nye teleoplysninger.

I sin fritid skriver ankesagens anklager revyviser, spiller klarinet og er blandt kolleger kendt som en venlig mand.

Men der var ikke meget revy, hygge eller venlighed over Henrik Steen Andersens efterårsoptræden i Østre Landsret.

Gentagne gange har Henrik Steen Andersen bedt om svar på tilsyneladende uskyldige spørgsmål, som øjeblikket efter har vist sig at lokke de to tiltalte i et forklaringsmæssigt baghold med svære skrammer i troværdigheden til følge.

Forsvarsadvokaten fra advokatfirmaet Kønig, Homann & Erichsen fik med PFA-sagen sin ilddåb som anklager for det offentlige. Selv regner han med, at anklagerrollen var en engangsforestilling, men han vil ikke afvise at prøve igen, hvis han får tilbuddet.

»Det har været spændende, lærerigt og sjovt at prøve. Det er sundt at sætte sig selv i ny situationer,« siger Henrik Steen Andersen, som tog orlov fra dommervagten, mens han forberedte sig til PFA-sagen.

Kvitter tobakken

Men advokaten erkender også, at det har været hårdt arbejde at sætte sig ind i sagens mange tusinde dokumenter.

»Første gang jeg læste byretsdommen, forstod jeg ikke meget af det. Så læste jeg den igen og forstod stadig ikke noget, og så kunne jeg se, at det var nødvendigt at lave en ekstrakt af sagen med de vigtigste dokumenter for at få overblik,« siger Henrik Steen Andersen, som har lovet kollegerne på kontoret at kvitte tobakken efter dommen i PFA-sagen.

I modsætning til byretssagen, hvor daværende anklager Merete Vestergaaard i udpræget grad tog Trads' oplysninger mod Thorsen for gode varer, lagde Henrik Steen Andersen, ud med at gennemhulle mange af den tidligere PFA-byg direktørs forklaringer om datoer.

Og heller ikke Kurt Thorsen havde det let, da han kom i kløerne på Henrik Steen Andersen, som flere sagde »gå hjem og tænk dig om« til den tidligere byggematador, som i går endte med at få stadfæstet dommen fra byretten på seks års fængsel.

Som det er sket i PFA-sagen kan anklagemyndigheden hyre en advokat til jobbet som anklager, hvis der ikke i anklagemyndighedens egne rækker er oplagte emner. Efter PFA-sagen vender Henrik Steen Andersen tilbage sit almindelige virke som advokat. I den rolle har han først og fremmest været kendt som forsvarer i Riskær-sagen og sagen om branden på færgen Scandinavian Star.