Anhydro er født med ambitioner

Akkurat som med vindmøller er Danmark nu verdens centrum for teknologi til inddampning. Anhydro Group stiler mod at fordoble omsætningen, blandt andet i kraft af Østens stigende forbrug af forædlede fødevarer.

Anhydro er født med ambitioner - 1
»Der vil være et enormt behov for vores produkter inden for mejeri- og fødevareindustrien, medicinalindustrien, stivelse og alkohol samt ikke mindst området for miljøforbedringer,« siger den ny administrerende direktør Per Jespersen. <br>Foto: Thomas Andersen. Fold sammen
Læs mere
Den nye Anhydro Group er mange konkurrenter samlet i stærk forening.

I 25 år har Ole Andersen i Niro i Søborg kunnet se skorstenen hos Per Jespersen og Anhydro, der også har til huse i Søborg.

De to direktører har altid respekteret hinanden som gode konkurrenter, og de har hver især og side om side opbygget verdens førende virksomheder inden for inddampningsteknik.

Begge direktører har for længst trukket sig ud - for nu efter seks års pause at vende tilbage i branchen for fuld styrke.

»Det nye Anhydro repræsenterer en omsætning på over 800 millioner, og vi vil fordoble omsætningen inden for fem til syv år, hvor vi - Per og jeg - naturligvis er med i hele perioden,« siger bestyrelsesformand Ole Andersen.

Per S. Jespersen bliver administrerende direktør for Anhydro, et job han besad fra 1978 til 1997.

»Vi vil skabe et dynamisk foretagende, hvor det hele ikke går op i papirer og administration, men hvor vi i stedet er fokuseret mod markedet. Det er dér, pengene tjenes, og der er udsigt til god vækst,« siger Ole Andersen.

Management buy-in
Det tog ikke Ole Andersen lang tid at overtale sin gamle konkurrent Per Jespersen til at være med i skabelsen af det nye Anhydro Group.

I forvejen er Ole Andersen bestyrelsesformand for to af de selskaber, der indgår i fusionen, nemlig Anhydro og Simatek, så tilbage stod blot at overtale amerikanske Dedert Corporation og at finde en kapitalstærk partner.

Det blev det finske investeringsselskab CapMan.

»CapMan har den industrielle indsigt, der gjorde, at de ganske hurtigt kunne se det forretningsmæssige potentiale ved at samle de tre selskaber. Og så har CapMan det rette set-up til at håndtere en konstruktion som den, vi har skabt. For selv om det kan lyde enkelt, er der jo en omfattende praktik i at gennemføre et management buy-in i tre forskellige selskaber og samle dem under en koncern,« siger Per Jespersen.

Ifølge Per Jespersen er det nye selskab født med ambitioner.

»Der er for det første en åbenlys industriel logik i kombinationen af de tre selskaber, der giver os en meget bred vifte af teknologier at arbejde med. Og så er der en forretningsmæssig logik i kombinationen af os som ledere. Når man samler vores erfaring og viden, er der ikke mange kroge af branchen, vi ikke dækker,« siger Per Jespersen.

Miljøkrav skaber vækst
Væksten skal ske inden for eksempelvis mejeri- og fødevareindustrien, medicinalindustrien, stivelse og alkohol samt ikke mindst miljøforbedringer. Kigger man i krystalkuglen, kan der godt tegne sig en gylden fremtid.

»Den kraftige vestliggørelse, der i øjeblikket finder sted i Kina og Østen har stor betydning for Anhydro. Befolkningen ændrer levevis og bliver mere vestligt orienteret, og det betyder en enorm vækst i semiindustrialiserede produkter i fødevareindustrien. En anden udvikling er de konstant strengere miljøkrav, som alverdens industrier oplever i disse år,« siger Per Jespersen.

I fremtiden vil plastic formentlig blive fremstillet af hvede- eller majsstivelse, og ethanol - et fremtidigt supplement til bilerne, specielt i Californien - fremstilles også på basis af stivelse.

Er der plads til to?
Men hvordan har Ole Andersen det egentlig med at skulle konkurrere med Niro?

»Der er selvfølgelig altid lidt blandede følelser, når man har lagt sit daglige arbejde i en virksomhed i så mange år. Men konkurrence er konkurrence, og i sagens natur er GEA Niro også en meget anderledes virksomhed, end da jeg forlod den. Så nu drejer det sig om at skabe noget nyt og det ser jeg frem til,« siger Ole Andersen.

Med skabelsen af Anhydro er verdens næststørste producent nu skabt, og akkurat som med Niro er begge selskaber baseret i Danmark.

Spørgsmålet er derfor, om der er plads til begge, eller om det vil gå som i vindmølleindustrien, hvor Vestas og NEG Micon for nylig fusionede.Læs også Profilen side 28