Anders Eldrup: Skuffet og tilfreds

Anders Eldrup er hovedarkitekten bag det nye samlede energiselskab, men hans egen toppost røg i svinget. Rygter nævner ham som ny DR-chef.

Som den centrale idemand bag projektet om at skabe et samlet stort dansk energiselskab må DONGs adm. direktør Anders Eldrup have det som LOs Thomas Nielsen, der sejrede af helvede til. Visionen bliver gennemført, men det kom til at koste Anders Eldrup hans egen toppost.

»Selvfølgelig er jeg da en anelse skuffet på mine egne vegne. Men jeg har hele tiden fastholdt, at det ikke måtte være personspørgsmål, som blokerede for en fusion. Det er langt vigtigere, at visionen om et stærkt dansk energiselskab nu bliver ført ud i livet,« siger Anders Eldrup.

Med fusionen er Elsam værdisat til omkring kurs 1.400. Det er langt højere end kursen på 890, som DONG undervejs har opkøbt aktier til. Anders Eldrup afviser dog at gå ind i spekulationer om, at hele manøvren havde fået et andet udfald, hvis DONG havde været parat til at gå højere op i pris.

»Det kan da godt være, men vi har faktisk ikke været udfarende. Vi har forholdt os til de Elsam-aktionærer, som kom til os og ville sælge. Vi har ikke selv været opsøgende. Og vi har altså fået handlerne i hus til den pris, vi har givet,« siger han.

Godt nok forhold
Det er endnu uklart, hvad Anders Eldrups fremtidig job bliver. Han oplyser selv, at han regner med at fortsætte som adm. direktør for DONG, der skal være et datterselskab under det nye fusionerede selskab.

Mens fusionsaftalen præciserer, at Peter Høstgaard-Jensen bliver topchef i det nye selskab, er der ikke sat navne på den øvrige direktion. Det bliver Høstgaard-Jensen, der sammen med en nyudpeget bestyrelse skal sammensætte direktionen.

»Mit forhold til Eldrup har hele tiden været godt. Vi har forskellig stil, men jeg synes ikke, processen har givet skrammer i vore relationer, og Eldrup er da et oplagt emne til direktionen i det nye selskab,« siger Peter Høstgaard-Jensen.

Elsam-direktøren tager med vanlig ydmyghed på sin egen rolle som kommende topchef i det fusionerende selskab.

Hvad ved du egentlig om gas og efterforskning og produktion?

»Gas er brændstof, der i udbredt grad anvendes i elproduktion, så det ved jeg noget om. Efterforskning og produktion ved jeg ikke meget om,« siger Høstgaard-Jensen.

Er du godt nok klædt på til at lede en energikoncern?

»Jeg har i hvert fald sagt ja til det.«

Ifølge Berlingske Tidendes oplysninger var det især Venstre og Socialdemokraterne, som var parate til at ofre Eldrup for at få fusionen til at gå op, mens en række af de mindre partier var noget mere skeptiske omkring dette punkt.

Der kan dog være et nyt job i pipelinen til den tidligere departementchef. Rygter nævner Eldrup som kandidat til det ledige job som generaldirektør I DR.

»Der er altid mange rygter om alting,« lyder Eldrups egen kommentar til disse forlydender.