Anders Dam rejser dilemma om iværksætteri og økonomisk kriminalitet

Jyske Banks topchef fortryder, at han har ligget under for politikernes ønsker om at fremme iværksætteri og afviser nu kunder uden revisor, som står bag mistænkelige transaktioner. Er der bedre måder at sortere kriminelle iværksættere fra de retlinede?

Jyske banks topchef, Anders Dam, smider iværksætterkunder uden revisor på porten. De små selskaber begår for mange mistænkelige transaktioner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anita Graversen

Det gode ved at være bankdirektør er, at man kan sætte sine egne regler, hvis ellers de ikke er i modstrid med lovgivningen. Jyske Banks topchef, Anders Dam, har altid været sin egen, og nu har han fundet et simpelt, men effektivt våben til bekæmpelse af hvidvask og anden svindel. Siden årsskiftet har banken simpelthen sagt nej til virksomhedskunder, der ikke har en revisor og kan fremlægge reviderede regnskaber.

Anders Dam har truffet beslutningen på baggrund af bankens undersøgelse af indberetninger til Bagmandspolitiet. Her viser det sig, at ud af 625 selskaber, som har gennemført mistænkelige transaktioner, og som Jyske Bank har indberettet, havde de 622 ingen revisor. De tal taler for sig selv, og de taler også højere end en rapport fra Erhvervsministeriet fra sidste år, som ikke kunne finde sammenhæng mellem fravalg af revisor og snyderi. Jyske Banks undersøgelse er svær at skyde ned. Den er lavet helt ude i frontlinjen, og det er vanskeligt at forestille sig, at bankens kunder skulle adskille sig radikalt fra andre bankkunder.

Anders Dam fortryder

Anders Dam siger, at han fortryder, at han ikke for længst indførte reglen om at afvise erhvervskunder uden revisor. Bankdirektøren har søgt i sin sjæl efter svar på hvorfor og når frem til, at han for længe har ligget under for politikernes ønske om at fremme iværksætteri. »Det har desværre medført en eksplosion i etableringen af selskaber, som ikke kræver nogen som helst grad af revision. Det er en stærkt medvirkende årsag til alle de mistænkelige transaktioner, som desværre er kørt igennem vores bank,« siger han til Berlingske.

Anders Dams udmelding må få politikerne til at tænke sig om – selv om de elsker iværksættere. Og det gør de. Ovennævnte undersøgelse fra Erhvervsministeriet blev straks grebet af erhvervsminister Rasmus Jarlov (K), som pegede på, at den lempede revisionspligt har givet besparelser i milliardklassen til »en lang række virksomheder«.

Og det er jo godt. Men over for erhvervsministerens glade melding står, at flere og flere virksomheder går konkurs eller snyder med moms og skat, og bankernes indberetninger af mulig hvidvask er eksploderet. Politikerne har da også på den baggrund sat en stopper for stiftelse af flere iværksætterselskaber, de såkaldte IVSer. Men små virksomheder med under 12 ansatte og omsætning under otte mio. kroner har stadig lov til at spare revisoren.

Et svært valg

Vi står her med et ægte dilemma. Skal vi vælge mellem mere iværksætteri og så få mere økonomisk kriminalitet med i hatten? Eller skal vi vælge mindre svindel og humbug, men også mindre iværksætteri? Husk, der er masser af ærlige iværksættere, som vil blive ramt af stramninger udløst af de uærlige. Nordea tilbyder sine erhvervskunder at bruge et gratis analyseværktøj, som skaffer både bank og kunder overblik over økonomien. Det lyder som en vej at gå. Måske kunne revisionsselskaberne komme op med en billig og simpel løsning til de små startups? Det er ærgerligt, hvis iværksætterkulturen bliver skadet  af, at bankerne reagerer hårdt, men forståeligt på brodne kar. Men det er også uacceptabelt, at samme brodne kar kan fortsætte med hvidvask og momssnyd.

Birgitte Erhardtsen er journalist på Berlingske Business