Andelskasses topfolk stævnet for over ti mio. kr.

Statens oprydningsselskab Finansiel Stabilitet, som overtog Københavns Andelskasse i efteråret 2018, har stævnet andelskassens topfigur, Jesper Bak, og ni andre tidligere medlemmer af ledelsen i den lille bank for at have påført andelskassen milliontab.

Finansiel Stabilitet har stævnet Københavns Andelskasses topfigur, Jesper Bak, og ni andre tidligere medlemmer af ledelsen for at have påført andelskassen milliontab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carsten Bundgaard

Finansiel Stabilitet slæber nu ti tidligere topfigurer i retten for at have påført Københavns Andelskasse tab på over ti mio. kr. Statens oprydningsselskab overtog andelskassen sidste år i september under henvisning til andelskassens problemer med at overholde loven, og nu bliver den tidligere ledelse altså stillet til ansvar.

Finanstilsynet lukkede andelskassen efter tusindvis af alarmer om hvidvask og ledelsesuro med bølgende slagsmål mellem finansmanden Jesper Bak og hans forretningspartnere på den ene side – og en anden storaktionær i andelskassen, det århusianske betalingsinstitut Clearhaus – på den anden.

Mistanke om hvidvask

Den lille bank blev i slutningen af august 2018 anmeldt til politiet for mistanke om brud på hvidvaskreglerne, og efter Finansiel Stabilitets overtagelse har advokatkontoret Plesner gennemført en undersøgelse for Finansiel Stabilitet. Den fører nu til et erstatningskrav på over ti mio. kr. mod den tidligere ledelse. Centralt i søgsmålet står Jesper Bak, som har haft ledelsesposter i andelskassen som bestyrelsesmedlem og finansdirektør.

En række repræsentanter fra andelskassens tidligere ledelse er stævnet i to søgsmål. Jesper Bak afkræves sammen med to tidligere adm. direktører og et bestyrelsesmedlem 4,7 mio. kr. i erstatning for et lån, som efter oprydningsselskabets vurdering har påført Københavns Andelskasse tab af denne størrelse. Låneengagementet vedrører en, efter Berlingskes oplysninger, velhavende kunde, som dels skulle bruge penge til opbygning af en forretning for hesteudstyr, dels til køb af en hesteejendom.

Streget ud med kuglepen

Stævningen, som Berlingske har set, er udarbejdet af Plesner-advokat Peter Schradieck (som i øvrigt også er advokat for Danske Banks detroniserede topchef Thormas Borgen), og ifølge hans fremstilling kautionerede Jesper Bak sammen med to andre medlemmer af den tidligere ledelse. Men navnene på de tre kautionister blev efterfølgende streget ud med kuglepen. Ifølge stævningen undlod Jesper Bak at oplyse om egne ejerinteresser i kundens selskaber, og han beordrede kundens dankort åbnet. Det var ellers spærret på grund af et ubevilget overtræk.

Finansiel Stabilitets anden stævning vedrører også Jesper Bak samt seks bestyrelsesmedlemmer og handler om salget af selskabet OTC-listen ApS, en handelsplads for unoterede værdipapirer, som Bak var medejer af. Jesper Bak var samtidig medejer af Københavns Andelskasse, og ifølge stævningen har hans økonomiske interesser styret den tabsgivende disposition.

Interessekonflikter

Ifølge stævningen var transaktionen præget af habilitetsproblemer og interessekonflikter. Københavns Andelskasses bestyrelse traf beslutningen om købet på et mangelfuldt grundlag og til en for høj pris, og andelskassen har tabt 5,749 mio. kr. på købet af selskabet, som nu er lukket.

Problemet med OTC-listen var bl.a., at selskabet ikke havde tilladelse fra Finanstilsynet til at handle med værdipapirer, og selskabet er i dag sigtet af SØIK for overtrædelse af loven om finansiel virksomhed. Hverken Jesper Bak eller et andet bestyrelsesmedlem, Dag Kaj Schønberg, som var bestyrelsesformand i sælgerselskabet Dansk OTC A/S, gjorde bestyrelsen i Københavns Andelskasse opmærksom på den manglende tilladelse.

Jesper Bak betegner begge stævninger som grundløse og har i øvrigt ingen kommentarer.