Analytikere: Brexit bremser økonomien

Brexit er begyndt at bremse væksten i den britiske økonomi, der blot voksede med 0,3 pct. i første kvartal. I fjerde kvartal 2016 voksede økonomien med 0,7 pct., og den lavere vækstrate skyldes følgevirkninger af den britiske afstemning, vurderer analytikere.

Arkivfoto: Brexit. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDY RAIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Blandt andet har detailsalget i Storbritannien ikke været svagere siden første kvartal af 2016. Det er altså de britiske forbrugere, der trækker den samlede vækst ned.

»Årsagen til forbrugernes tøven skal findes i den kraftigt stigende inflation i Storbritannien. Siden afstemningen i juni er inflationen steget fra 0,5 procent til 2,3 procent på grund af højere priser på importerede varer. Det udhuler forbrugernes købekraft, fordi lønningerne også kun stiger moderat i øjeblikket,« vurderer Kim Blindbæk, der er makroanalytiker i Sydbank, i et notat.

Analytikerne er dog enige om, at det på ingen måde er katastrofalt for økonomien i Storbritannien i øjeblikket.

»Samlet set har britisk økonomi stadig klaret sig meget bedre end ventet efter EU-afstemningen. Vi havde regnet med, at erhvervstilliden havde taget et dyk, da britisk erhvervsliv i høj grad ønskede, Storbritannien forblev i EU, men vi har nok overestimeret betydningen af politisk usikkerhed på økonomien,« skriver Mikael Olai Milhøj, der er senioranalytiker ved Danske Bank.

Opgørelsen af den økonomiske vækst er foreløbig og indeholder derfor under halvdelen af det samlede datamateriale.