Analytikere bekymrer sig om, hvor konkret Trump vil være i tale til Kongressen

Ugens største begivenhed for finansmarkederne er talen af den amerikanske præsident, Donald Trump, i Kongressen natten til onsdag dansk tid. Finansmarkedets reaktion på den begivenhed kan ifølge analytikere komme til at afhænge meget af, hvor konkret Trump vil være i talen.

- Jeg kan godt være nervøs for, at han ikke er så konkret i sin tale. Det er et spørgsmål om, hvor meget han går i detaljer om skattereformer og offentlige udgifter. Det har været meget vilkårligt, hvor detaljeret han har været, men jo mere udførlig og ekspansiv talen bliver, jo mere positivt vil det være for økonomien, siger Niels Christensen, der er chefanalytiker hos Nordea Markets, til Ritzau Finans.

Ifølge chefanalytikeren ventes Donald Trump i særlig grad at fokusere på skattelettelser indenfor både erhvervslivet og personbeskatning med henblik på at booste økonomien. Og bedre makroøkonomiske udsigter kan i praksis medføre fortsat positive aktiemarkeder, et negativt rentemarked og en stærkere dollar.

Selv om Niels Christensen udtrykker bekymring for, at indholdet i talen ikke bliver særligt konkret, så afviser han bestemt ikke, at præsidenten vil komme med mere konkrete og håndgribelige udmeldinger.

- Han er jo en handlingens mand. Han er ikke politiker, så lurepasseri ligger ikke til ham. Af den grund kan man godt forestille sig, at han vil komme med noget forholdsvist konkret, siger han.

Også Alm. Brand venter, at Trump under talen vil uddybe sine planer for skattelettelser, og derudover for infrastruktur og på sundhedsområdet.

Derudover peger banken på, at et emne som så den såkaldte "Destination Based Taxation" kan få mere og mere opmærksomhed, da den politiske udvikling peger i retning af en større sandsynlighed for, at Trump vil lykkedes med at indføre det. Det dækker forsimplet over, at der ikke vil være fradrag for varer importeret, men højere fradrag for udgifter til varer eksporteret.

- Vi ser dette kunne ramme relativt hårdt på de danske virksomheder med stor eksponering mod USA, idet de alle stort set producerer hovedparten af disse varer udenfor USA, skriver Alm. Brand i en kommentar.

- Byder talen ikke på de ventede detaljer, ser vi risiko for, at markedet kan blive skuffet og sælge ud af de risikofyldte aktiver. Vi følger udviklingen tæt, skriver Alm. Brand.

/ritzau/FINANS